Tocmai asta nu inteleg neoprotestantii, ca Biserica este Una de la inceput pana la sfarsitul veacurilor si ca viata ei nu s-a terminat odata cu moartea Apostolilor. Toti cei traitori in Biserica sunt in comuniune cu toti cei ce au trait precum si cei ce vor fi se vor afla in comuniune cu noi, ce de azi, iar harul lui Dumnezeu se revarsa acelasi de la Cincizecime incoace. Hristos este permanent prezent in Biserica prin Duhul Sfant, Mangaietorul. Asa cum a si spus inainte de Inaltare: "Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacurilor". A spus "sunt" si cuvantul asta e valabil si acum si a fost valabil si in vremea sinoadelor. La fel cum a zis si "Unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor". Astea nu sunt simboluri, ci cuvinte adevarate, in adevaratul lor sens. Deci, in momentul asta Hristos e cu noi, in chip nevazut, precum este si in chip vazut, sub forma painii si a vinului, in taina Sfintei Euharistii.
Asa ca si la Sinoadele ecumenice, unde erau toti adunati in numele Domnului, pentru a lamuri tuturor invatatura Bisericii transmisa de la Apostoli, Hristos era de fata prin Duhul Sfant. Cu aceasta autoritate, a prezentei lui Hristos in mijlocul lor, au dat Sfintii Parinti acele anateme. Si nu le-au data cu bucurie sau cu seninatate, ci cu inima sfasiata vazand ca unii s-au facut ei insisi "ca un pagan si un vames" (Matei 18,17).
|