Interviu cu Părintele Proclu
Sunt om simplu. Însă vă spun că sunt oameni sfinți care au stat prin mănăstiri și când auzi pe cineva că are dorul după Dumnezeu, acela nu mai are altă grijă decât să ajungă în rai. Și sunt mulți părinți care au avut lucrare minunată, dar eu… felul cum sunt, nici mie nu-mi place. Unde mă duc, de mine dau. Ați venit, plată aveți că ați venit, dar n-aveți la cine, că sunt stricat de cap.
Ne puteți spune câteva cuvinte despre rugăciunea inimii? Cum trebuie să ne rugăm?
Despre rugăciunea inimii… e lucru mare. Toți care au avut rugăciunea inimii, au pierdut-o, știi de ce? Ca nu cumva diavolul să-i vâneze…
Pentru această rugăciune îți trebuie dorul de Dumnezeu. E un lucru mare. Când te necăjești cu gândurile, că dau năvală duhurile, atunci dacă stai de vorbă cu gândurile, ai pierdut.
Trebuie să ajungem ca Duhul Sfânt să ne ajute cu rugăciunea inimii. Și a nu te mai opri din plâns.
Credeți că sunt oameni cu rugăciunea inimii și în lume?
Sunt. Dar sunt rari.
Știi care are rugăciunea inimii? Pe care îl batjocorești mereu și el zice rugăciunea în gând neschimbat și Duhul Sfânt îl ajută. Dar trebuie să se păzească și de prea multă vorbă. Dacă eu am crezut în mintea mea că am rugăciunea inimii, am picat. Dacă îmi zice altul prost, e bun. Dar atât vă spun. E nenorocire cu smerenia.
Toți care au căpătat smerenia, o trebuit să rabde ocara.
Cum dobândim dreapta socoteală?
Ai venit la un prost să iei răspunsuri? Eu am nevoie de pocăință. Astea sunt daruri.
Să vă rugați și pentru noi, Părinte!
A mă ruga sunt dator. Dar vin unii și mă întreabă când începe războiul. Eu le-am spus așa:
„Când ne sfădim e război cu diavolii și cu oamenii”. Odată am primit o poacă după cap. Când am primit poaca aceea în cap, o sunat a gol și dacă o sunat a gol, ce să mai fie în el ceva bun?
Căutați pe Dumnezeu că să știți că e un dar mare cine a ajuns să poată răbda năpastele.
Toți care rabdă năpastele, ajung oameni sfinți. Și îi fericesc pe acei care rabdă năpastele, tac și se roagă. Și atunci Duhul Sfânt o să le ajute să le dea darul nepătimirii.
Darul nepătimirii îl câștigă fie frați, fie preoți care rabdă și se roagă și sunt aprinși de dorul de Dumnezeu. Și toți acei care rabdă năpastele stau ascunși, nu se arată.
Eu, când vin preoți și îi cunosc că sunt preoți, le spun așa: „
Dacă vedeți că am murit, să vă rugați ca preoți: Doamne, să nu judeci pe Proclu după fapte bune sau rele, să-l judeci după mila Ta”. Că am văzut… multe suflete a răbdat bunul Dumnezeu și le-a primit în rai de milă.
Și dacă mă judecă bunul Dumnezeu cu milă, câștig. Dacă nu mă judecă după mila Lui, am pierdut totul.
Dumnezeu să vă ajute să ajungeți cu toții în rai! Măicuța Domnului să vă ducă în rai!
Sursa:
http://www.atitudini.com/2017/01/a-t...e-sau-rele-sa/