"Am 50 de ani și am fost un om liniștit și echilibrat. Acum, în legătură cu problemele de vârstă, nu mă mai recunosc: sunt nervoasă, plângăcioasă, nu mai dorm bine, nu am putere. În biserică, stau cu greu la slujbe. Amețesc tot mai des, am friguri, transpir, nu mai am forță să mă rog și să fac treburile de acasă. Ce-i de făcut? (Cu respect, E.K.)"
RASPUNS :
După cum ați spus chiar dumneavoastră, la baza problemelor stau simptomele vârstei „deosebite” ale femeii. La această vârstă, din cauza schimbărilor hormonale, în organismul femeii se produc multe transformări. Cea de care vă plângeți se întâlnește destul de des, din păcate.
Întâi de toate, vreau să vă liniștesc. Cu timpul, toate acestea vor trece și starea dumneavoastră se va îmbunătăți. Este nevoie doar de răbdare și timp. Nu sunteți nici prima și nici ultima. Nu trebuie să vă mai așteptați să fiți la fel de activă ca în tinerețe. Conflictul spiritual apare tocmai pentru că femeia încearcă să rămână la același nivel ca înainte, să se îngrijească de toate, dar aceasta e fie foarte greu de făcut, fie imposibil.
De aceea, liniștiți-vă și obișnuiți-vă cu ideea că acum sunteți un pic bolnavă. Vorbiți mai des cu cei din casă. Dacă aveți copii mari, acum ar fi tocmai timpul ca aceștia să vă ajute la treburile casnice.
În biserică este bine să vă alegeți un loc cu mai puțini oameni, unde să aveți mai mult aer. Toate pot fi organizate din timp, numai să nu intrați în panică.
De asemenea, vă vor fi de folos ceaiuri din plante calmante. Este bine să mâncați miere, caise uscate, stafide și să luați polivitamine. Vă mai amintesc de utilitatea plimbărilor în aer liber. Pe lângă acestea, mai există și diverse preparate care îndepărtează manifestările dureroase ale perioadei climaterice.
Pe plan spiritual, este interesantă următoarea concluzie: în această perioadă, la femei se pot acutiza trăsăturile negative (păcatele, patimile). Să presupunem că femeia simțea mai înainte stări de angoasă și iritare; acum, acestea devin din ce în ce mai reale, palpabile chiar, iar ea nu mai reușește să se controleze ca înainte. Aveți grijă, deci, și să vă dea Dumnezeu sănătate și pace sufletească.
(Dr. Dimitri Avdeev, Ioana Besedina, Femeia și problemele ei: perspectiva psihiatrului ortodox, traducere din limba rusă de Eugeniu Rogoti și Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2011, pp. 42-44)