Poetul român Alecu Russo a fost comemorat ieri, 5 februarie 2017, la Biserica Bărboi din Iași. Parastasul a fost urmat de evocarea personalității sale lângă mormântul său, aflat în locașul de închinăciune amintit.
La Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ - Bărboi din Iași a fost comemorat ieri, 5 februarie 2017, poetul român Alecu Russo la împlinirea a 158 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Slujba Parastasului a fost săvârșită de un sobor de preoți la mormântul său, aflat în Biserica Bărboi. Au participat academicieni, profesori universitari, scriitori și numeroși oameni de cultură, care prețuiesc personalitățile neamului nostru, ce au marcat timpul și istoria acestuia. Părintele paroh Constantin Andrei, protopop emerit, a menționat cu acest prilej că în fiecare an, prin grija Consiliului parohial și al Comitetului parohial, poetul Alecu Russo este omagiat prin rugăciune și prin evocarea personalității sale. „A fost printre cei ce și-au dorit făurirea Unirii Principatelor Române. Și-a dat obștescul sfârșit în apropierea Bisericii Bărboi, fiind înmormântat creștinește în acest locaș. Am invitat oameni ai condeiului, scriitori, poeți și alți oameni ai culturii ieșene, pentru a lua parte la acest moment sfânt de omagiere a lui Alecu Russo“, s-a exprimat părintele paroh Constantin Andrei, care a mulțumit Liviei Ciupercă, scriitor și jurnalist cultural, pentru că s-a implicat în organizarea momentului omagial dedicat lui Alecu Russo.
Vocația generației de la începutul secolului al XIX-lea
Părintele paroh Constantin Andrei a amintit că după anul 1988 s-a făcut cunoscut ieșenilor că Alecu Russo este înmormântat în Biserica Bărboi, lângă mormântul lui Ioniță Sandu Sturdza, primul domnitor pământean după domniile fanariote: „După redeschiderea acestei biserici, personalitățile de seamă ale Iașului au avut posibilitatea să aducă un omagiu poetului Alecu Russo. Noi am făcut în fiecare an un gest de recunoștință“. Academicianul Alexandru Zub a menționat că generația lui Alecu Russo, alături de cele de la începutul secolului al XIX-lea, a trebuit să se mobilizeze în numele unor valori: „Generația de la începutul secolului al XIX-lea a produs în materie de învățământ, de teatru, de spiritualitate și în diverse alte domenii lucruri demne de amintit și de admirat. M-am ocupat de discursul istoriografic și cultural al secolului al XIX-lea pe linie statală. Din când în când, m-am întâlnit cu figura lui Alecu Russo, care a avut un destin destul de dramatic. Generația primelor decenii ale secolului al XIX-lea a știu să-și descopere o vocație morală, culturală și constructivă și să se devoteze unui proiect, care a dat câștig de cauză unei națiuni întregi“. Poetul Cassian Maria Spiridon a făcut un scurt laudatio la adresa lui Alecu Russo, pe care îl consideră „primul junimist al nostru“, ce a lucrat pentru unitatea românească.
„S-a stins cu gândul la România“
Livia Ciupercă a apreciat că, prin implicarea Parohiei Bărboi, în fiecare an, pe 5 februarie, este evocat Alecu Russo, „cel ce s-a stins cu gândul la România“: „El a cântat România într-un poem, pe care îl consider o adevărată psaltire, alcătuită din 65 de versete. Acestea se află la granița dintre laic și religios, fiecare având cuvântul Domnului. Dacă Alecu Russo ar fi trăit, ar fi putut realiza o istorie a Moldovei, așa cum se prefigurează în poemul despre Iașii de la 1840“. Părintele paroh Constantin Andrei a mulțumit tuturor celor prezenți la momentul comemorativ dedicat lui Alecu Russo, subliniind că „prin aceasta dăm un exemplu celor care vin după noi“. Alecu Russo (n. 17 martie 1819, Chișinău - d. 5 februarie 1859, Iași) a fost poet, prozator, eseist, memorialist și critic literar român, ideolog al generației de la 1848. Este autorul volumului „Cântarea României“, tipărit anonim, și a participat la revoluția de la 1848 din Moldova.