Citat:
În prealabil postat de iuliu46
Pana si chestia asta cu parintii vine tot de acolo. La fel s-a intamplat si in UK si in SUA. Tineretul studios isi acuza parintii ca au votat cu partea rea a istoriei.
Nu poti sa nu vezi ca aceiasi lideri ai UE care ne acuza pe noi ca avem probleme cu statul de drept, ii acuza si pe cei din Polonia si pe cei din Ungaria de aceleasi lucruri. Si daca "problemele cu statul de drept" apar imediat cand locuitorii acelor tari cer si capata un pic de suveranitate ?
|
Da, există un fenomen de contagiune, nu neg. Iar conflictul dintre generații nu e de azi, de ieri. Însă eu cred în cei tineri, pe care-i văd mai proaspeți, mai curați, capabili încă să aibă idealuri (fără a-i considera pe toți idealiști). Sunt niște atribute ale tinereții de care unii nu se despart niciodată. Probabil conflictul apare între cei care s-au despărțit de ele după o vreme și cei în care ele sunt încă vii.
Cât privește dorința de suveranitate, ea nu ține cont că de facto facem parte dintr-o confederație. Nu ne dictează cineva, nu e stăpân Bruxelles-ul și noi supușii. E un guvern și toți trebuie să respecte regulile. Însă raporturile sunt inegale și de aici apar nemulțumirile probabil. Cine s-ar fi gândit, în urmă cu 20 de ani, că România se poate uni cu Germania sau cu Olanda, între noi și ei fiind atât de mari diferențe economice și culturale?! E greu să funcționeze uniunea asta și probabil că n-o va mai duce mult, pentru că noi nu ne putem conforma unor standarde care, e adevărat, sunt ale celor mai influenți, nu ale noastre. Însă noi ni le-am asumat, pentru că altfel coeziunea este imposibilă.
Interesele sunt de ambele părți, ca și nemulțumirile.