"Nigel Farage, fostul lider al partidului UKIP, acuzat de rasism după ce a insistat că România nu ar fi
trebuit să intre niciodată în UE
de Andreea Diocheteanu
Nigel Farage, fostul lider al partidului britanic UKIP, a fost acuzat de rasism după ce a spus că României
nu i-ar fi trebuit permis accesul în Uniunea Europeană niciodată, potrivit Mirror.co.uk.
În timpul unei dezbateri în cadrului show-ului radio LBC, fostul lider al partidului UKIP s-a confruntat telefonic cu
un ascultător care s-a simțit ofensat de comentariile lui.
Înainte de discuția telefonică, Nigel Farage sugerase că România nu ar fi trebuit să intre
niciodată în Uniune în 2007, deoarece nu a ”făcut tranziția”, țara fiind în continuare ”condusă
de comunism”.
El a sugerat, de asemenea, că timpul este potrivit pentru ca Marea Britanie să se despartă de
Bruxelles, pentru că îi este de ”necrezut” că Regatul Unit s-a aflat vreodată într-o uniune politică
cu România.
Farage a făcut aluzie la OUG 13, ordonanță de urgență adoptată - apoi abrogată -
de Guvern, care decriminaliza parțial abuzul în serviciu pentru funcționarii publici în cazul în care
prejudiciul nu depășea suma de 200.000 de lei.
“Ești funcționar public, ai furat doar 35.000 de lire (41.000 euro/ 185.000 lei - n.r.), dar este ok,
domnule. O să primești doar o lovitură peste mână”, a spus Farage.
Deși ordonanța a fost abrogată, Farage a continuat: “Sincer, ei (românii - n.r.) nu trebuiau să
intre niciodată în Uniunea Europeană”.
Jignit de comentariile acide ale politicianului, un ascultător revoltat, numit Tony, a sunat la radio și
l-a acuzat de rasism pe Farage.
“Cred că ești rasist și chiar mă simt jignit de modul în care ai vorbit despre România și
despre români”, a spus bărbatul.
Acesta a evocat acțiunile politicienilor britanici și modul în care au gestionat aceștia mii de lire,
cerându-i lui Farage să explice diferența.
“Îți spun eu, Tony, care este diferența. Corupția este absolut endemică în întreaga societate
românească, iar acest lucru este susținut de fiecare raport independent referitor la țară”, i-a
replicat Farage.
”Mai mult decât atât, Tony, e o țară în care aproximativ 4 milioane de oameni sunt discriminați într-un
mod vicios, din cauza rasei lor și îmi vine foarte greu să cred că ne aflăm într-o uniune
politică cu o țară precum România”, a adăugat Nigel Farage.
Acesta a concluzionat: ” Asta nu înseamnă că românii sunt oameni răi, există mulți români
minunați pe care am avut plăcerea să îi cunosc”.
|