View Single Post
Vechi 21.02.2017, 13:06:17
suslik suslik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
E o prostie fara margini. Nici tu si nici Cristian nu intelegeti care e rostul dogmelor, canoanelor si ce e erezie si ce nu e erezie. O erezie este erezie de cand apare, nu din momentul in care o condamna vreun sinod. O invatatura contrara Crezului sau a altor invataturi ortodoxe este din start erezie. I-am zis si lui Cristian si iti zic si tie - ascultati-l pe Parintele Patriciu Vlaicu. Care spune ca in Creta s-a intamplat un lucru bun dar in materie de invataturi de credinta, are exact aceleasi opinii cu ale "antiecumenistilor".
Imi vine sa arunc paltonul pe masina, pentru ca exact asa zice Vulcanila. Ideea e simpla: nu stiu ce lucrezi tu, dar, daca nu e domeniul meu, nu ma bag sa dau cu parerea in ce lucrezi tu, ca asa mi-a tunat mie, functie de cum am tinut capul pe perna noaptea trecuta. :-P E de bun-simt, pentru ca imi lipsesc competenta si experienta. Clar.
Nu vreun oarecare furnizor de fructe de mare pentru cutare piete ale cetatilor din Imperiul Bizantin decide: "bah, sa mor io, episcopul asta e eretic! il dau in git!".
In condamnarea bisericeasca este si definirea inclusa, sper ca realizezi ca e logic.
Cita vreme nu se ajunge la fanatisme, gen "varsam singe pentru Zeul nostru, anatema alorlalti" precum am discutat in raspunsul catre Lancelot, acrivia dogmatica e fireasca si necesara. E impulsul ubicuitar al subectivismului, care, in struturi ierarhice, poate fi mentinut disciplnat. Probalma apare cind valorizam nste abstractitati mai mult decit viata, vietile apropaelui nostru, si incepem sa o luam razna prin cruciade, jihaduri, etc.
Sinodul, local sau ecumenic, e competent, singurul competent, sa judece si sa decida asupra unei probelem de dogma sa de canon. Nu Panaiotis Arghiropoulos din Tracia sau Dadisho bar Yohanan din Edessa (am zis la intimplare un grec si siriac din Imperiu, ca astia au ajuns, in final, la cutite dogmatice :) ).
Putem banui ca e vorba de o erezie, dar nu avem nici un drept sa urlam prin sinaxe de debara si marturisiri la betie: "Beore e eretica, ba, noi suntem credinciosi cu adevarat!".
De unde stii tu ce este erezie, si ce nu? Simplu: stii din istoria Bisericii ce a fost definit, prin horos sinodal, ca erezie.
Sa facem un experiment: sa iti zica un prieten bun, in care ai incredere ca judecata si atitudine, ca virgula cutare idee din discursul lui IPS Daniel de cutare sarbatoare e, cica, erezie. Ai pune botul, ca aglutinatii radenisti? Nu, logic. Lipseste, in aceasta ecuatie, autoritatea compententa, adica episcopul, sau episcopii reuniti in Sinod.
Da, BO e cea mai aproape de Adevarul Absolut (care nu poate fi atins de creaturi, fie ele oameni sau ngeri). Insa urmarea a cit are ca invataturi si practici duce la mintuire. Clar. De asta sinte si rmainem orotdocsi: pentru ca aflam, in aceasta cetate, calea catre o cetate vesnica.
Ma facui clar? Alta intrebare!