View Single Post
  #7  
Vechi 23.02.2017, 08:49:43
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit

Este cert faptul ca nu exista popor moldovenesc sau limba moldoveneasca, si ca romanii de pe ambele maluri ale Prutului formeaza unul si accelasi popor si vorbesc acceiasi limba- limba romana! Acesta este adevarul istoric si stiintific!

Acest fapt a fost recunoscut inclusiv de

-Academia de stiinta a Republicii Moldova

-Unul dintre cei mai nationalisti lideri politici din Rusia, pe nume Vladimir Jirinovski, care a declarat public- Moldovenii sunt romani! Noi rusii le-am spus moldoveni, dar ei sunt romani!

-Fostul presedinte a Republicii Moldova, Mircea Snegur, a spus- Denumirea corecta a limbii pe care o vorbim este limba romana! Cine nu intelege asta sa consulte expertii!


In aprilie 1990, fostul soviet suprem al fostei RSS Moldovenesti, recunoaste ca limba oficiala limba romana.


Cat priveste clasa politica de la Chisinau, astazi din pacate (ca si in Romania) aceasta este mai mult interesata de a se imbogati si a fura cat mai mult!


Pe de alta parte, exista si unii politicieni de la Chisinau, onesti si care au o optiune ferma pro-unionista, precum Ana Gutu sau Anatol Salaru.


In ceea ce o priveste pe Maia Sandu, aceasta pare a aveea intentii bune si a nu fi amestecata in fapte de coruptie. Insa, in privinta unionismului, ar trebui sa adopte o atitudine mai transanta pro-unionista.


In privinta cetatenilor Republicii Moldova, acestia sunt puternic divizati, si aici întâlnim mai multe situatii

-Mare parte din cetatenii tineri, activi, care sunt apti de munca, au plecat la munca cu precadere in tari precum Italia sau Spania, si intr-o masura mai mica in Rusia.
Acestia, datorita traiului greu, a greutatilor materiale, nu prea mai au timpul si dispozitia necesara a analiza subiectul unionismului


-In Republica Moldova, mai ales in mediul rural, au mai ramas de multe ori doar batranii si pensionarii. Din pacate, multi din acestia, datorita pensiilor extrem de mici si a traiului greu, au inca nostalgia vremurilor URSS, si asta din considerente strict materiale (multi dintre cei aflati la pensie, care locuiesc azi in RM, zic ca pe vremea URSS pensia le ajungea, gazul si curentul electric erau ieftine, etc)
Insa acestia trebuie lamuriti asupra unui aspect: Acele vremuri, acel sistem economic si social au exista o data, si nu se mai pot reintoarce!
Solutia ca si ei sa aibă pensii decente, sa poata trai decent, nu este aceasta nostalgie dupa vremurile URSS, ci adevarata solutie este combaterea coruptiei, oprirea jafului din banul public, apropierea si apoi unirea RM cu Romania!



-O categorie aparte o reprezinta gagauzii din Republica Moldova
Din pacate, astazi mare parte din acestia se lasa amagiti de propaganda agresiva rusa, devenind simple unelte in politica expansionista si agresiva rusa!
Insa aici cred ca ar trebui procedat astfel: Cei care sunt sincer atasati idealului unionist (atat de la Bucuresti cat si de la Chisinau) sa mearga prin satele locuite de gagauzi, si sa le explice oamenilor de acolo ca aservirea fata de Rusia nu le aduce nici un avantaj, ci dimpotriva, i condamna la subdezvoltare, saracie, lipsa locurilor de munca, venituri mici, etc!

Efectiv nu stiu cum l-ar putea avantaj in vreun fel pe un cetatean de etnie gagauza care locuieste la Comrat sau ceadar-Lunga aservirea fata de Rusia! Doar salariul sau pensia lui tot de mizerie este, locuri de munca tot foarte greu gaseste in zona, copii lui când ajung maturi tot in Italia sau Spania vor sa lucreze, etc!

Apoi gagauzii trebuie sa inteleaga faptul ca unirea RM cu Romania nu le-ar aduce decat beneficii

-Nivelul de trai si nivelul veniturilor este oricum mai mare in Romania decat in Republica Moldova

-Statul roman si poporul roman au dovedit de nenumarate ori ca respecta identitatea etnica a minoritatilor conlocuitoare, si asigura absolut toate conditiile pentru ca aceste minoritati sa-si pastreze traditiile istorice, culturale, folclorice, etc! Asadar gagauzii nu au de ce a se teme de o unire a RM cu Romania.



In privinta situatiei economice de astazi a Republicii Moldova, si a relatiilor sale economice cu UE, Romania si Rusia, se pot retine cateva aspecte:

-Astazi 64% din exporturile Republicii Moldova sunt facute catre tari membre UE
Exista unele produse ale RM, care si-au castigat o pozitie solida si un binemeritat renume pe piata europeana si romaneasca- ca sa amintesc numai doua din ele- dulciurile Bucuria si vinurile de Cricova.

-Problema cea mai grava a RM, dpdv economic, este dependenta energetica a acesteia fata de Rusia!

Intreaga canditate de gaz metan consumata in Republica Moldova este importata din Rusia, de la GAZPROM.
Aici se fac eforturi in realizarea conductei de gaz metan Ungheni- Chisinau, care ar crea posibilitatea importului de gaz metan din Romania, si a reducerii semnificative a dependentei fata de rusia in problema gazului metan.

Datoria istorica a Republicii Moldova fata de Gazprom, se ridica la suma de 6,5 miliarde $. Din aceasta suma , doar 500 milioane $ reprezinta datoria istorica a teritoriului controlat de autoritatile de la Chisinau fata de GAZPROM (pentru gazul metan livrat si consumat in teritoriul controlat de autoritatile de la Chisinau), restul de 6 miliarde $ reprezentând contravaloarea gazului metan livrat si consumat (practic pe gratis!) in zona controlata de regimul criminal si terorist de la Tiraspol.

Aici si guvernul de la Chisinau si premierul Pavel Filip (care totusi a propus concernului Gazprom ca datoria in suma de 6 miliarde $ sa fie trecuta in contul entitatii denumita Tiraspoltransgaz), ar trebui sa adopte o atitudine mult mai dura si mai ferma, si anume sa declare ca recunoaste numai datoria in suma de 500 milioane $, si nicioadata si sub nici o forma nu va recunoaste si nu va achita datoria in suma de 6 miliarde $, a regimului criminal si terorist de la Tiraspol, fata de concernul Gazprom.


-In privinta alimentarii cu energie electrica, aici ar trebui facute eforturi pentru interconectarea liniilor de transport a energiei electrice ale Romaniei si Republicii Moldova.
Datorita faptului ca astazi in Romania exista o productie mai mare de energie electrica decat cererea interna, Romania poate furniza Republicii Moldova inteaga canditate de energie electrica necesara.
Reply With Quote