View Single Post
Vechi 23.02.2017, 19:41:25
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

În comuna Stănești din județul Vâlcea – locul natal al Patriarhului Justinian – a avut loc marți 21 februarie 2017, o manifestare culturală prilejuită de ziua de naștere a ierarhului: 22 februarie, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Evenimentul Patriarhul Justinian Marina și locurile natale a avut binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și a fost organizat cu sprijinul Bibliotecii Județene Antim Ivireanul din Vâlcea.

Au participat elevi, cadre didactice, persoanlități, oameni de cultură și oficialități din județ și din localitate. Au fost evocate viața, personalitatea și realizările Patriarhului Justinian și aspecte legate de formarea și educarea lui pe meleagurile vâlcene.

Născut în 22 februarie 1901, în satul vâlcean Suiești, pe atunci în comuna Cermegești (în prezent comuna Stănești), copilul Ioan Marina a fost crescut într-o familie credincioasă de buni gospodari.

În cadrul evenimentului a fost amintită descrierea profesorului de istorie Gheorghe Vasilescu privitoare la originile celui omagiat:

Patriarhul Justinian Marina a moștenit de la părinții săi, Elena și Marin Ilie Marina, unele însușiri care s-au vădit în împlinirile de mai târziu ale vieții sale. De la tatăl său, țăran știutor de carte și cu minte sănătoasă, a luat spiritul gospodăresc și voința de a înfăptui binele obștesc, iar de la mama sa, care se trăgea dintr-o veche familie de preoți, pe lângă cele dintâi cunoștințe religioase, a primit și a păstrat în suflet deprinderea de a trăi cu evlavie și îndemnul de a nu se abate niciodată de la omenie și dreptate.

Prin cuvintele aceluiași profesor, au fost redate mărturisirile Patriarhului referitoare la familia sa:

Preoția mea a fost visul sfânt al mamei mele și primii pași pe drumul înțelegerii slujirii lui Dumnezeu printre oameni i-am făcut sub călăuzirea ei curată și evlavioasă. Am avut privilegiul să respir în casa părinților mei duhul unui creștinism autentic, întemeiat pe faptele iubirii lui Dumnezeu și aproapele.

Patriarhul Justinian a trecut la cele veșnice în data de 26 martie 1977, la vârsta de 76 ani, rămânând o figură reprezentativă a Ortodoxiei Românești.
Reply With Quote