Eu cred ca va cam desfasurati prea mult cu discutia asta!Ecumenismul nu e asa de tragic precum il vedeti voi! Nu tinde nimeni spre o unire a bisericilor, asta e greu de realizat.... se tinde insa spre un dialog, spre o atitudine de respect si de pretuire unii fata de ceilalti! Relativizarea credintei oricum exista in viata noastra a tuturor prin pacatul care ne biruieste orice convingere! Suntem insa datori cu respectul pe care nu l-am avut secole de-a randul unii fata de altii, suntem datori cu dragostea fata de cei care l-au marturisit pe Hristos, chiar daca au fost catolici,protestanti..etc. Filioque nu mai este un punct atat de forte ca in trecut, indulgentele nu mai exista, azima se folosea cu mult inainte sa aiba loc Schisma si nu a fost motiv de despartire, preotii necasatoriti nu este o problema dogmatica, ci una administrativa! Putea sa fie si la noi aceeasi decizie, initial episcopii erau casatoriti, acum nu, este o chestiune administrativa! Singura problema adevarata ramane suprematia papala, adica tot una administrativa! Biserica nu a fost sfasiata de diferente dogmatica, ci de cele politice, de dorinta de putere! Mai cititi si istorie,mai cititi si altceva pe langa scrierile Sfintilor Parinti! Mult timp oamenii de rand nici nu au stiut ca BO si BC s-au despartit! Adevarata despartire s-a produs la Cruciada a IV a cand a fost jefuit Constantinopolul! Atunci au inceput adevaratele probleme! Ortodoxia ramane adevarata pastratoare a invataturilor crestine asa cum au fost predate de Sfintii Apostoli! Dar nu uitati un lucru: BO recunoaste Taina Preotiei la catolici si implicit toate tainele! Analizati lucruril din mai multe perspective! Si adaugati mai ales iubire+credinta!
|