Citat:
În prealabil postat de CristianR
Antiteza o găsesc nepotrivită. Sau ''nici așa, nici altminteri''. Nu-mi doresc nici ''popi'' necitiți, ancorați într-o gândire simplistă și reducționistă, dar nici dintre cei care îmbracă sutana ca pe o uniformă de lucru, în timpul liber devenind altceva. Pentru că preotul e preot și când doarme. Și ce aștept de la el nu e să cânte ca Elvis (ori să danseze lambada), ci să fie capabil să-mi transmită și mie ceva din fiorul sacru de care el se împărtășește într-o mult mai mare măsură decât mine, fiind ceea ce se cheamă ''un om al lui Dumnezeu''.
Apoi, înapoierea asta de care spui nu e atât de răspândită. Preoții sunt oameni cu carte multă și chiar și călugărilor li se cere tot mai mult în sensul ăsta. Patriarhul, din câte știu, vrea cât mai mulți călugări absolvenți de Teologie, cel puțin ieromonahii.
|
eram la cozia, nu demult, stateam pe o banca in fata bisericii in timp ce muierile erau inauntru, slujba, sau ce era, se auzea foarte tare si afara, vreau sa va spun ca nu am inteles niciun cuvant in afara de amin si aleluia, nici macar unul. nici amicul cu care eram, nici vecinii, nimeni nu intelegea o boaba. am intrebat o babuta care strangea pe acolo, in loc sa ne raspunda s-a uitat la noi ca la niste extraterestri.
mii de matanii, eu am vazut un lung sir de oameni tarandu-se, la propriu, pe jos spre altar. din pacate Biserica noastra nu este cea a teologilor eruditi sau a dvoastra, a lui simpllu, flying sau gpalama, ci aceasta.