Citat:
În prealabil postat de catalin2
E acelasi inteles, nu e vorba nicicum de a sta drepti acolo, cum zice diac. Ica. Dupa cum vezi, argumentele sunt inventate. Nu e nimic gresit in slujbe, singura problema e cei ce vor sa reformeze slujbele, asa cum spune si Parintele Serafim Rose, o fac in spirit protestant, e un alt duh.
|
Cum să fie inventate argumentele dacă au fost lăsate canoane în acest sens? Tocmai, plecatul genunchilor (când nu e cazul) poate fi o formă a duhului protestant ascuns sub o mască de falsă evlavie. Bineînțeles, îndemnul se adresează și duhului, nu doar trupului.
Citat:
Asa cum spune si IPS Bartolomeu Anania, se poate sta si in picioare si ingenunchat, ingenuncherea insemna mai multa smerenie.
|
Smerit înseamnă a ști să stai acolo unde îți este locul, să ții cont de prezența celor jurul tău cărora le-ai putea distrage atenția prin gesturile tale.
Citat:
Cred ca inainte s-a spus sa se stea in picioare pentru ca ingenuncherea era vazuta ca un semn de odihna. Acum lumea ingenuncheaza in semn de smerenie.
|
Canonul 90 al Sinodului Trulan precizează: "Am primit în mod canonic, de la de Dumnezeu purtătorii Părinții nostri,
să nu plecăm genunchii în dumineci,
cinstind Invierea lui Hristos..."
Sfântul Petru al Alexandriei (sec. al IV-lea) ne spune în canonul 15:
iar duminica o ținem zi de bucurie pentru Cel ce a înviat în ea,
întru care am primit să nu plecăm nici genunchii.
http://ortodoxiatinerilor.ro/credint...nchem-duminica
Citat:
Oricum, asa cum spun si teologii de la noi e un lucru de mica importanta.
|
Așa este, ce mai contează încă un lucru mic pe lângă multe altele. Aparent pare doar o problemă de formă (eu zic și cu implicații de fond dacă ții cont de ce spun canoanele). Ca la noi, la nimeni, fiecare cu regula lui, iar Biserica cu regulile sale.