View Single Post
Vechi 06.03.2017, 20:07:50
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Ai niște obiecții punctuale ale Părintelui Serafim Rose la propunerile Părintelui Pruteanu? Concret, la propunerea X Părintele Serafim a obiectat astfel... Altfel nu faci decât să manipulezi niște reflecții rupte din context ale Părintelui Serafim Rose despre reformismul liturgic și să le aplici acelora care nu-ți plac ție.
Parintele Pruteanu nu a avut o revelatie si a gasit acele lucruri, la fel si diac. Ica. Toate sunt luate de la alti reformisti, iar punctul de referinta a fost cartea parintelui Schmemann. De aceea am dat ce spun Parintele Serafim si Parintele Pomazansky, doar nu le dadeam doar ca sa spun ceva. Iar acest reformism liturgic e luat dupa catolici si anglicani, asa cum scrie in acel link. Astfel de propuneri au existat in pregatirea din 1961 a Sinodului care s-a tinut in 2016, Patriarhul Athenagoras voia o reforma de genul Vatican II.
Citat:
Ideile pe care le împărtășești nu sunt la nivel de Biserică, cum tot susții tu, ci la nivel de Biserică locală (și asta cu indulgență - pentru că nici un canon nu leagă în mod absolut cele două Taine).
La inceput se lua impartasania si dupa masa, asa cum scrie in Sfanta Scriptura. Biserica a imbunatatit tot timpul, nu a deviat, cum zic acesti reformisti. Chiar si unii dintre parintii colivari exagerau. De exemplu primii parinti colivari spuneau ca cei ce fac pomeniri ale mortilor duminica au cazut in erezie si eu pierdut harul, erau ca un fel de zeloti de ani.
Citat:
Asta ai înțeles din tot articolul? Eu am înțeles că cei doi Părinți, Macarie și Pruteanu, împărtășesc aceeași idee. De ce ar mai fi postat Părintele Pruteanu o propunere total contrară ideii lui? E ca și cum ți-ai tăia craca de sub picioare.
Eu am inteles ce scria acolo, doar nu o sa ma fac ca nu vad, doar ca sa iasa ceea ce sustin. Din cate stiu interviul e luat de diac. Ica, parintele Pruteanu doar la redat. E firesc sa mai fie si altii cu aceleasi conceptii. Dar uite ca si ei spun ca e ceva gresit, deci era mai bine cum e la noi (probabil unii greci au schimbat dupa parintii colivari).
Reply With Quote