View Single Post
Vechi 17.03.2017, 02:26:02
suslik suslik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Religia: Alta confesiune
Implicit Revenind on-topic:

Biserica a fost intemeiata la Cinzecime, cind apostolii au devenit episcopi, primind multe haruri, de la cel al vorbirii in limbi, la cel al ordinarii. De acolo rezulta "succesiunea apostolica". E ceva de catehism elementar: Biserica, ca si comunitate euharistica, este intemeiata de Hristos pe episcopi si credinciosi. Preotii apar mai tirziu, ca delegati ai episcopilor, iar monahii si ieromonahii mult mai tirziu. Deci taman gruparile care caraie la Radeni ar trebui sa isi tina pliscurile schismatice inchise, caci tocmai categoriile din care fac parte sint disposabile. Adica Biserica a mers si poate merge si fara ele (monahi si ieromonahi, sau mireni turbulenti si pietisti).
Recunosc ca postarea anterioara ma vadeste ca de atitea ori ca fiind un intelectualist si un relativist, dar sint si vreau sa ramin ortodox. Cei ca mine sintem incapatinati in a gindi cu propriul cap, dar in schimb nu contestam autoritatea ierarhilor si nu aducem tulburare sau instigam la schisma fata de Biserica, chiar daca avem o staruire in a privi rece, analitic, intelectualist, relativist si umanist Biserica.
Eu am o vorba, si cred ca e evident intemeiata in istoria ecleziastica: "Ereziile sint nascocite de minti reflexive si cu scopuri inalte, iar schismele provocate de firi isterice si cu ambitii marunt-personale". Cu alte cuvinte, in cazul razvratitilor, e vorba de isteria pietista si paseista a unor calugari nespalati si a unor mireni seditionisti si spalati pe creier de bloguri extremiste, isterie autocatalogata "ravna". Ravna, poate, dar a lor ravna nu e, cel mai probabil, pentru Dumnezeu.