Există o localitate care n-a fost inclusă pe nicio hartă și niciun index din România până în anii ’90, pentru că în ea trăia un om periculos regimului comunist: părintele Ioan Sabău. Satul se cheamă Folt și se află pe dreapta Mureșului, nu departe de Orăștie. Spun oamenii de aici că până a venit preot părintele Ioan la ei în sat, niciodată n-au putut să-și cultive holdele, din cauza mistreților ce năvăleau toamna. Pentru rugăciunile lui însă, și în ziua de azi câmpurile sunt bine lucrate, deși în satul vecin, Bobâlna, de exemplu, mistreții dau năvală la fel ca odinioară!
Părintele Ioan Sabău a fost, înainte de orice altceva, Preot. A fost unul dintre acei puțini preoți pentru care, atunci când te întâmplai să te-ntâlnești cu el pe cale, treceai drumul și-i sărutai cu evlavie dreapta cu care binecuvânta!
S-a născut în satul Folt, în 20 octombrie 1914 și a trecut la cele veșnice în 16 februarie 2009, într-o zi de luni. Orfan de tată de la zece ani, a studiat teologia la Cernăuți (1935) unde s-a împrietenit cu părintele Adrian Făgețeanu (pe care-l considera „un sfânt”, după cum mi-a mărturisit fiica lui), s-a însurat cu o bucovineancă, apoi a fost hirotonit preot în „cea mai văduvită parohie” pe care o avea mitropolitul Nicolae Bălan: Ceru Băcăinți. De unde a fost mutat în Renghet, lângă Geoagiu (pentru că era o parohie cu probleme: erau foarte mulți concubini!) și izolat mai apoi, în satul său natal. A făcut pușcărie pentru credință și „a stat în închisoare înspre și pentru neamul lui” sub trei regimuri politice: ca antidinastic pe vremea regimului lui Antonescu, ca antimonarhist sub Carol al II-lea, iar ca anticomunist a făcut șase ani de temniță grea la Aiud, restul la Gherla și Deva. „Abia în închisoare mi-am început misiunea preoțească. Acolo am înțeles, nu teoretic, ci pe viu, că preoția nu e o meserie, ci o smulgere din iad a oii rătăcite. Acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru că totul atârna de Dumnezeu și toate veneau de la El.” Părintelui Oprea Crăciun de la Cinciș – și el un „locuit de Dumnezeu” prin temnițele comuniste – îi spunea că: „Nu noi am fost închiși. Ținta lor era Dumnezeu. Pe El îl târau, de fapt, prin tribunale și celule”. Așa au ajuns temnițele „ferestre către Cer”, pentru că, de fapt, ele au fost „asalturi ale iadului către Dumnezeu”. Și cu toate acestea părintele Ioan a considerat că s-a „hodinit" cât a fost în închisoare.
"Dumnezău o vrut așa! Nu m-au învățat școlile și cărțile cât de multe m-a-nvățat pușcăria! Erau oameni foarte credincioși acolo! De la ei am învățat în închisoare psalmii și Evanghelia după Ioan pe de rost.”
Părintele Ioan Sabău a fost primul om care a reușit să ridice o biserică în regimul comunist: în 1958, la Vinerea, în județul Alba. Pentru cei ce au trăit acele vremuri știu ce înseamnă să aduni peste 10.000 de oameni la sfințirea bisericii și să slujești cu un sobor de 120 de preoți în timpurile lui Dej. Regimul l-a răsplătit imediat pentru asta cu opt ani de temniță grea, pentru că a slujit în biserică cu „trei mitraliere”! Asta după ce toate încercările lor de a zădărnici târnosirea bisericii au dat greș - deși aduseseră Teatrele de Păpuși și de Estradă din Deva, pe cel Dramatic din Petroșani, echipe de fotbal din București ca să joace cu cei din Cugir, după ce au tăiat noaptea limba clopotului, au băgat zahăr în generatorul de curent electric și au aruncat toată mâncarea pregătită pentru pelerini în drum! Dar el zicea: „Puneți pe Dumnezeu deasupra și veți vedea că biruiți!”
Părintele a fost o definiție a smereniei, pentru că după atâtea suferințe îndurate din partea lor, i-a iubit pe oameni și i-a considerat pe absolut toți mai buni ca el! „Poporul însă l-a iubit mult, pentru că-l vedea nefățărnicit” și nu-l învăța ceea ce el nu făcea. „Niciodată n-a predicat despre apă și să bea vin” a spus un fiu duhovnicesc al lui, părintele Vasile Vlad, iar „Viața lui a fost preoția lui și preoția lui n-a fost alta decât viața lui”. Părintelui Vlad i-a încredințat și ultimile lui cuvinte, când l-a întrebat:
-Voi aveți puncte cardinale? Voi știți încotro mergeți? Știți înspre ce îndreptați tineretul și poporul?
-Puncte cardinale în haos, părinte? Oare pentru ce credeți că vă caut?
-Măi, voi aveți datoria să vedeți vremile! Să știți istoria. Pentru că noi am înfundat pușcăriile nu pentru că ne-au închis comuniștii, ci pentru că asta era măsura Lui Dumnezeu față de măsura istoriei! Iar voi va trebui să dați măsura Lui Dumnezeu față de vremurile de acum!
Pentru că a fost cu adevărat Preot, a fost foarte iubit și căutat de către preoți pentru îndrumări și, lucru minunat, n-a fost niciodată zavistuit de vreunul dintre ei!
Bolnav și îmbătrânit în bine, părintele n-a rostit niciodată în viață cuvântul „nu” la vreo chemare duhovnicească. Ardelenii îl țin tare bine minte pe când le predica la Oașa, Afteia, Prislop, sau oriunde altundeva era adus cu perfuziile după el! Mi-au arătat și fotografii pe telefonul mobil cu el la 94 de ani, învelit într-o sanie cu care l-au coborât de la Mărgineni, din munte! „Vreo 3.000 de oameni am plâns când ne-o cuvântat părintele! Și ne-o spus să credem în minuni, că pentru credință Dumnezău face minuni. Și să-L ducem pe Dumnezău din minte la inimă și nu invers, cum au făcut cei din Apus. Că ei or crezut că pot explica totul cu mintea și mintea nu acceptă minunile! Și așa ș-or pierdut credința!”. Așa trăiește și astăzi părintele în inimile ardelenilor. Care ardeleni veniți cu dragoste din câteva județe, au plâns și la parastasul de un an (de când părintele Ioan Sabău s-a slobozit din legăturile trupului) dimpreună cu ÎPS Andrei de Alba Iulia și PS Gurie de Hunedoara, părintele Vlad Vasile, preotul paroh Oliver și ceilalți câțiva zeci de preoți adunați la mormântul cuviosului.
Dumnezeu să-l mângâie și să-l răsplătească și cu drepții să-l numere!
(George Crâșnean - Revista Lumea Credinței)
Urmăriți și vă folosiți!
https://www.youtube.com/watch?v=Bh-MHc2uE1g