Ma bucur ca avem si un topic de acest gen. Este minunat ca oamenii intreaba unde pot gasi un duhovnic bun, ca sa primeasca vederea cea dintai. Marturisesc ca parintii pustiei au insistat permanent asupra acestui aspect: "Batranii spuneau: daca vei vedea un frate tanar urcandu-se la cer prin propria voie, trage-l de picioare si-l tranteste de pamant, ca de nici un folos nu-i este." Deci, cel care doreste sa urce spre cele ceresti, are nevoie de un insotitor, de cineva care a parcurs acesta cale. Altfel, va rataci. Insa, atunci cand am gasit duhovnicul, sa nu uitam ca vindecarea si dobandirea vietii dumnnezeiesti nu este posibila fara lucrarea noastra: "Un frate i-a zis lui avva Antonie: roaga-te pentru mine! Zis-a lui batranul: nici eu nu te miluiesc, nici Dumnezeu, daca tu insuti nu te vei sili si nu te vei ruga lui Dumnezeu."
Daca multi oameni cred ca nu-si pot gasi indrumatorul duhovnicesc este si pentru ca il vor intr-un anume fel. Iar cautand o persoana dupa chipul celui dorit, isi inchid ochii in fata calauzei pe care le-o trimite Dumnezeu in realitate.
|