Citat:
În prealabil postat de vsovi
poi daca l-ai fi folosit bine, shi eshti asha de sigur de tine, atunci nu faceai astfel de afirmatzii:
A convinge pe cineva de ceva, religios, este prozelitism (specific "sectelor" ) , iar asta este ilegal!
aici sensul prozelitism, folosit de tine este ala pe care il arat eu, cu substrat ticalos, shi nicidecum de a forma adeptzi ai convingerilor tale, care nu are nimic ilegal shi interzis, asha cum arata domnia ta...
deci a face prozelitism nu este neaparat ceva rau... cu atat mai mult cu cat dumneata asociezi convingerea, sa te convingi sau sa convingi pe cineva ca shi cum ar fi interzis shi ca ar trbui sa vorbim asha neconvinshi shi neconvingatori ca asha ar fi ortodocs...
deci, draga mirene... nu vreau sa-tzi scot paiul ca barna mea e mult mai grozava shi nu e implantata in ochi ci are varful spre exterior shi prin aia ma uit tarat de ingamfare, ca printr-un ochean...???:(:(
asha ca fi bun shi iarta-ma daca te-am contrazis pe degeaba... ca vad ca tot sigur de tine ai ramas... deci nu te-am convins shi am facut un act de prozelitism inutil ???
ca specific "sectelor" la propriu shi la figurat este sa aiba ceva ascuns, dar rau, pierzator de sufletul tau, intri in ispita, pe dinafara-i vopsit gardul shi-nlauntru leopardul...
|
vsovi, nu exista prozelitism bun si prozelitism rau.
Pentru mine exita prozelitism (ala ilegal si, dupa cum spuneai tu, "rau") si misiunea, diferentiate, in opinia mea, dupa cum am explicat cuiva intr-un post anterior.
De altfel, prin afirmatia pe care o comentezi, ii rspundeam lui marius_daniel care are senzaria ca vreau sa conving pe cineva de ceva, fapt nereal.
Apoi, citind postarile anterioare cred ca m-am ambalat inutil, iar tu aveai, partial, dreptate. Cred ca discutia noastra este asupra terminologiei, iar aici sunt de acord cu tine, cu amendamentul "prozelitism - misiune".
Apoi, sa formezi adepti ai convingerilor proprii, cum spui tu, nu mi se pare tocmai OK. Adeptii sunt ai unei religii/idei/sistem, nu ai unor convingeri personale!
A, inca ceva ortodox se scrie cu "x" (cu exceptia pluralelor), iar asta se respecta indiferent de cate de "internetic" am dori sa scriem.
Respect!
P.S. prefer termenul de "grupare religioasa", celui de "secta" (stii ca a folosi termenul "secta" este de asemenea ilegal?). Exista chiar o reglementare europeana in acest sens.