View Single Post
  #4266  
Vechi 09.04.2017, 19:45:00
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

În primul rând, darul cel mai de preț al miresmei credinței ortodoxe, al rugăciunii și al faptelor bune este sufletul omului dreptcredincios și curățit de păcate, a evidențiat Patriarhul Daniel în omilia din Duminica Floriilor.

Preafericirea Sa a explicat că mirul de mare preț al sufletului curățit prin pocăință și sfințit prin Sfânta Împrătășanie este mai valoros decât toate darurile pe care le aducem în Biserică. În primul rând pe acesta trebuie să îl aducem în Casa Domnului.

Chiar dacă cineva nu poate aduce nici un dar la Biserică, a explicat Patriarhul României, totuși aduce un mare dar dacă își curățește sufletul de păcate și îl sfințește prin credință, rugăciune, împărtășirea cu Sfintele Taine și prin faptele bune săvârșite. Acest mir de mare preț al sufletului creștinului curățit și sfințit se dobândește prin toate nevoințele Postului Mare.




Cuvântul Întâistătorului Bisericii noastre a fost rostit astăzi, 9 aprilie 2017, în cadrul Sfintei Liturghii. Împreună cu Patriarhul României au slujit: Preasfințitul Părinte Varalam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În omilia sa, Patriarhul nostru a făcut referire la momentul în care Maria, sora lui Lazăr, în semn de prețuire și recunoștință pentru faptul că Mântuitorul a înviat pe Lazăr, fratele ei, a vărsat mir de mare preț pe picioarele Lui și le-a șters cu părul capului ei.

Preafericirea Sa a explicat că acest mir de mare preț a prefigurat Sfântul și Marele Mir întrebuințat astăzi în cultul Bisericii Ortodoxe.

Acest mir de mare preț, care a devenit Sfântul și Marele Mir, este folosit pentru sfințirea Sfintei Mese din Sfântul Altar, deoarece aceasta simbolizează mormântul Mântuitorului. De aceea, la sfințire se îmbracă în alb așa cum a fost giulgiul Domnului. Cu Sfântul și Marele Mir se ung și Sfintele Antimise care se folosesc la săvârșirea Sfintei Liturghii. Pe acestea se află reprezentată icoana ungerii Mântuitorului înainte de a fi pus în mormânt.

Evanghelia ne învață că pe lângă grija față de săraci trebuie să cinstim și trupul lui Hristos, care este Biserica, și locașul în care comunitatea, trupul tainic al lui Hristos, se roagă.

Biserica a învățat de la Maria, sora lui Lazăr, să arate prețuire mare față de Hristos prin folosirea în cultul ei a Sfântului și Marelui Mir compus din multe aromate scumpe, a evidențiat Preafericirea Sa. El a explicat că acest mir de mare preț nu intră în concurență cu grija față de săraci, cum în mod ipocrit sau fățarnic considera Iuda Iscarioteanul și mulți alți după el, și nici nu intră în conflict cu împodobirea bisericilor ca ofrandă de cinstire adusă Mântuitorului.

Putem spune că mirul de mare preț este și simbol al tuturor veșmintelor, vaselor sfinte, picturilor frumoase, bisericilor noi zidite în cinstea și spre slava lui Hristos. Aceste frumuseți sau podoabe sunt recunoștință sau mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru darurile pe care El le-a oferit, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a oferit-o ca exemplu pe Maria, sora lui Lazăr, care în semn de recunoștință pentru învierea fratelui ei a oferit lui Hristos mirul cel de mare preț. În același chip, toate darurile frumoase din Biserică, a spus Patriarhul nostru, sunt mulțumiri aduse lui Dumnezeu, semne de mulțumire aduse pentru binefacerile primite de la El și, în același timp, cerere de binecuvântare de la Tatăl Ceresc.

Făcând referire la Intrarea Domnului în Ierusalim, Patriarhul Daniel a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale intrării triumfale a Mântuitorului Hristos, înțelesuri cuprinse tainic în sărbătoarea de astăzi.

Intrarea Domnului în Ierusalim este o biruință a Sa asupra morții prietenului său Lazăr, pe care l-a înviat a patra zi din morți, și o prevestire a învierii de obște în ziua de apoi. De asemenea, Intrarea în Ierusalim reprezintă o pregătire pentru biruința lui Hristos asupra propriei Sale morți, căci El nu fuge de moarte, ci în mod liber, de bună voie, merge spre moarte, trece prin moarte și o biruiește din interiorul ei prin Înviere.

O altă semnificație a acestei sărbători este și pregătirea Mântuitorului Iisus Hristos pentru a intra după Înviere, biruitor, în Ierusalimul ceresc, în Împărăția Cerurilor. De ce? Ca să ne pregătească acolo un loc în iubirea Preasfintei Treimi din Împărăția Preasfintei Treimi, a explicat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La finalul cuvântului său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a urat la mulți ani tuturor celor care astăzi își sărbătoresc ziua onomastică.

În încheierea slujbei de la Catedrală, Patriarhul României a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Eloi Siluan, slujitor la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou din București.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote