View Single Post
Vechi 12.03.2008, 17:33:54
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vsovi
nu stiam shi nici acum nu shtiu exact cum se scrie cuvantul ortodox, dar referitor la Biserica se scrie Ortodoxie, iar referitor la noi, la credincioshii de rand se scrie ortodocs... asha am gasit interpretare... dar gramarical o fi asha cum zici dumneata.

Shi cum ar fi sa te conving de ceva ce nici eu nu-s prea convins shi nu tziu, asta ziceam ca este normal sa discutzi shi sa convingi pe cineva de adevarurile shi convingerile tale, shi de ce nu?, sa creezi prozelitzi in sensul de oameni care tzi-au insushit convingerile... shi nu este nimic interzis in asta... shi nu e vorba de convingeri personale, adica de nalucirile tale/personale inchipuite, inventzii shi false proorocii.... ci de viatza pe care o duci prin convingerile pe care le ai shi de ce vorbeshti...

Shi daca ne gandim la dreptul Noe shi la sodoma shi gomora, observam ca oamenii nu se lasau convinshi shi nu credeau nici daca sub ochii lor se construia o corabie timp indelungat, shi nu credeau nici daca fiii shi ficele lor au fost orbitzi de ingeri, ca sa se tzina dupa Lot shi sa fuga cu ei din cetate... unii ca mine, nici cand vede furtuna ca ishi zice ca n-o sa-l inghita shuvoaiele... spera in zadar... ca nu nadajduieshte ci decat sa accepte realitatea ca e rau shi-i va fi shi mai rau mai bine se multzumeshte sa-shi creada ca defapt nici nu e furtuna, nici nu e devina cu nimic, nici nu se va intampla absolut nimic rau deshi incepe sa se vada ceva la orizont...

Deci fara ca insutzi sa faci efortul sa te convingi, nimeni nu te va putea convinge... C.L.D.: "Nu fiti iscoada numai ca sa stiti."

Dar ai dreptate ca nu-i bine sa modelam pe nimeni(biserica) dupa noi ci pe noi dupa Biserica... dar asta nu inseamna ca prozelitismul sau convingerea este interzisa... dar convingerea altora urmeaza faptelor tale, deci degeaba itzi batzi gura de pomana shi ai impresia ca te asculta cineva, ca ingeneral tu (generic) esti ala care vorbeshti, convingi, dar nu faci...

Shi intorcandu-ne la subiectul disputei, am sa-mi permit sa folosesc termenii ca secta, negru, tzigan, shi orice termen ca doar n-o sa ma las sa-mi impuna comunitaritatea regulile sau ashtia care vad intolerantza in cuvinte ca inima cui le-o lasa? shi n-am sa ma stradui sa vorbesc cu limba de vata, dupa anii grei obligat la limba de lemn, shi apoi aia de fer a dracilor... sau argoul shi mishtocareala strazilor din suburbiile cartierelor... dar degeaba ma laud shi ma jur ca orice trece peste da, da shi nu, nu vine de la cel rau... cum ne invatza Hristos.
Vsovi, nu pot decat sa iti dau dreptate. In sensul ca vorbim despre aceleasi lucruri, dar folosim termeni diferiti si intelesurile lor.
Nu as vrea ca discutia noastra sa fie o disputa, ci doar o dicutie in care, repet, acum, ca s-au clarificat ceva lucruri, iti dau dreptate.

Limbajul (termenii) pe care ii folosim ii alegem liber; desigur importanta este atitudinea.

Referitor la "ortodox - ortodocs", as vrea sa citesc interpretarea de care spui.
Eu stiam: ortodox - ortodocsi - Ortodoxa - Ortodoxie etc.
Reply With Quote