View Single Post
Vechi 12.03.2008, 20:03:17
ancah
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mirean
Citat:
În prealabil postat de ancah
Mirean:Referitor la rugaciunile Sf. Parinti, iti amintesc ca, pana la un punct al Sf. Liturghii, au voie si cei nebotezati

Acestia, despre care vorbesti, erau catehumeni, nu simpli nebotezati:
CATEHÚMEN, -Ă s. m. f. adult care primește învățătura religioasă în vederea botezului (în creștinismul primitiv).

Nu poate fi alungata din Biserica Ortodoxa o persoana care vrea sa se boteze ortodox.
Dar pentru restul Biserica nu are voie sa se roage,nu? Adica BO nu se roaga pentru prietenul meu cel mai bun, care e catolic. Pentru acesta trebuie sa ma rog eu acasa. Gresesc cumva?
Rog un raspuns precis, caci am un asemenea caz.
Așa spune și Sfântul Ioan Scărarul. "Să nu învinuiești cumva pe fratele tău când te rogi pentru el, sau să-i ceri pedeapsă", cum îi pun unii în pomelnice la vrăjmași. Nu-i voie! Chiar dacă îi puneți pe unii la vrăjmași, Biserica știți cum se roagă? Biserica se roagă pentru vrăjmași să-i înțelepțească, să le ierte păcatele, să-i aducă la cunoștința adevărului, să-i facă blânzi și să-i întoarcă cu bine.

Așa se roagă Biserica. Niciodată Biserica nu vrea să facă rău la nimeni. Că Dumnezeu vrea ca toți oamenii să se mântuiască... Iar noi, când avem o supărare, ni se pare că cutare ne urăște. Dar Biserica nu! Ea nu face deosebire. Ea se roagă deopotrivă pentru toți, ca să fie buni. (pr. Cleopa)

Ancah, cine este Biserica? Noi suntem, credinciosii. Rugaciunea este un act personal, oriunde acesta s-ar actualiza.
Ma refeream ca nu pot da un acatist pentru un prieten/ruda catolic. Cand zic Biserica, ma refer in primul rand la preotul, care pomeneste la Liturghie. Sa reformulez:
Poate preotul sa pomeneasca nume de catolici in timpul Sfintei Liturghii?
Imi este clar, ca eu personal pot sa ma rog pentru cine vreau. Dar preotul la Liturghie?
Incearca te rog sa imi dai raspuns clar la aceasta intrebare; nu o da "cotita", precum catolicii, caci de acest raspuns depinde decizia pe care o vor lua doi tineri in privinta unei probleme.
Reply With Quote