View Single Post
  #4279  
Vechi 14.04.2017, 23:57:01
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Ultima denie din Săptămâna Pătimirilor este Denia Prohodului Domnului. Slujba din Sfânta și Marea Sâmbătă a fost oficiată la Catedrala Patriarhală de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Împreună cu Patriarhul României a conslujit și Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Patriarhul Daniel a rostit și un cuvânt în care a explicat simbolismul slujbei săvârșită în seara zilei de 14 aprilie 2017.

La început, a făcut o descriere succintă a iadului. Se spune că iadul este neputința de a iubi, este existența trăită în izolare de Dumnezeu și de semeni. Cea mai mare suferință a celor din iad este că nu își pot vedea chipul unul altuia, fiind acolo o totală lipsă de comuniune.

Patriarhul a remarcat că suferința aceasta a lipsei de comuniune este caracteristică iadului. Prin pogorârea la iad Hristos Domnul cu sufletul său unit cu dumnezeirea sa și plin de iubire dumnezeiască distruge singurătatea, tristețea și izolarea iadului.

Textul biblic de la I Petru, cap. 3, vs. 18-19, este edificator în ceea ce privește pogorârea lui Hristos la iad cu sufletul, potrivit Preafericirii Sale: Hristos, de asemenea, a suferit o dată pentru păcate, El, Cel Neprihănit, pentru cei nelegiuiți, ca să ne aducă la Dumnezeu. El a fost omorât în trup, dar a fost înviat în duh, în care S-a dus să propovăduiască duhurilor din închisoare.

Mai departe, Patriarhul a explicat că Sfânta și Marea Sâmbătă, deși este odihnă pentru Trupul Domnului, această odihnă nu este totalmente nelucrare, ci este odihnă activă pentru că pe când Hristos se afla în iad El a prefăcut, cum spunem în cântările noastre, cu moartea Sa omorârea și cu îngroparea Sa a transformat stricăciunea. De aceea, El a lucrat asupra Trupului Său încât Trupul Lui a devenit nemuritor.

Hristos nu a cunoscut stricăciunea pentru că trupul Său a rămas unit cu dumnezeirea Sa și în mormânt, a insistat Patriarhul nostru. După cum sufletul Său care s-a despărțit de trup a rămas unit cu dumnezeirea Fiului veșnic și în iad.

Moartea lui Hristos este despărțirea sufletului de trup, dar nu este despărțirea trupului de dumnezeire și nici despărțirea sufletului său de dumnezeire. Cu alte cuvinte, și șederea în mormânt și coborârea la iad ale Mântuitorului sunt dătătoare de viață. Transformă moartea în biruință asupra morții și transformă coborârea la iad în biruință asupra iadului. Aici avem marea taină a Sâmbetei Mari. Prohodul din seara aceasta, atât de îndrăgit de credincioșii noștri, este o capodoperă teologică și poetică, a spus Patriarhul Daniel.

Referitor la conținutul duhovnicesc al slujbei din seara aceasta, Întâistătătorul Bisericii noastre a evidențiat că teologia din Slujba Prohodului este o teologie a răstignirii, a morții și a Învierii lui Hristos, dar este atât de concentrată și atât de frumos exprimată poetic încât poate fi cântată.

Slujba Prohodului conține patru înțelesuri majore. În primul rând este o tânguire de îngropare a lui Hristos. În jurul Epitafului care simbolizează pe Hristos odihnindu-Se în mormânt noi cântăm cântare de tânguire și îngropare. De aceea, melodiile Prohodului sunt o tânguire. În al doilea rând avem în acest Prohod și o mărturisire a dumnezeirii Mântuitorului, a continuat Preafericirea Sa.

De asemenea, prohodul nu este o lamentare emoțională, ci este o tânguire cu speranță care izvorăște din credința că cel care moare nu moare pentru sine, ci pentru noi. Cel care moare va birui moartea cu moartea pe moarte călcând și va dărui viață celor care cred în El. Avem și o preamărire a iubirii Lui jertfelnice și smerite arătată prin răstignire și îngropare. Către sfârșit se vede o așteptare în stare de priveghere a Învierii lui Hristos, acesta fiind ultimul înțeles duhovnicesc.

În Denia Prohodului se spune că Hristos a primit răstignirea pe cruce ca să-l vindece pe om de neascultare și neînfrânare, a accentuat Patriarhul Daniel.

Aceste cântări deosebit de profunde ca înțeles duhovnicesc și de frumoase din punct de vedere poetic ne arată adevărul cel mai mare și anume, că tot ce a făcut Hristos a făcut din iubire smerită pentru mântuirea oamenilor: moartea Sa pe cruce care arată iubirea Sa smerită față de Dumnezeu, șederea Sa în mormânt care devine pregătitoare a Învierii Sale și Învierea Sa din morți. În toate acestea El ne-a avut pe noi ca scop principal al Întrupării și al lucrării Sale mântuitoare, a concluzionat Preafericirea Sa.

La sfârșitul Doxologiei a avut loc tradiționala procesiune în jurul Catedralei Patriarhale care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului. Au fost patru opriri și la fiecare oprire a fost rostită o ectenie. După procesiune, toți credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf la intrarea în lăcașul de cult. Apoi, Sfântul Epitaf a fost așezat pe Sfânta Masă cântându-se troparul Iosif cel cu bun chip….

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oferit la finalul slujbei credincioșilor prezenți iconițe reprezentând punerea în mormânt a Domnului Iisus Hristos.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote