Citat:
În prealabil postat de Lancelot
insa n-am vazut la tv, am citit cu multi ani in urma o istorie a martiriului crestin. erau multe exemple, atat corecte cat si incorecte, de la inceputurile crestinismului, dar si de mai tarziu. nu-mi amintesc numele fetei, e posibil sa fie chiar sfanta perpetua, caz in care cartea respectiva mintea.
nu avem de unde sti cum reactionam in astfel de situatii, mai ales noi, oamenii moderni, ca sa zicem asa. inteleg ca tu ai sta sa-ti scoata unghiile fara probleme, sa-ti taie apoi degetele unul cate unul si alte d'astea. eu nu stiu cum as reactiona. insa stiu ca daca m-ar chema Biserica s-o apar m-as duce. nu cu imnuri ca nu stiu decat doua, dar am facut armata adevarata, stiu sa trag cu toate armele infanteriei de secol XX si chiar daca am hernie de disc si o gramada de discopatii tot m-as duce.
|
Pai nici eu nu stiu cum as reactiona. Adica stiu cum ar trebui sa reactionez dar nu stiu daca as fi asa de tare. Tocmai de asta ii cinstim pe martiri, pentru ca e greu tare sa fii martir, daca ar fi fost usor, nu s-ar mai fi interesat nimeni de ei. :)
Dar nu vad legatura. Tu afirmi printre randuri, constient sau nu ca marea majoritate a oamenilor moderni nu ar face asta. Si eu sunt de acord, ba cred ca si pe timpul romanilor era la fel. Dar ce legatura are cu crestinismul ? E corecta atitudinea sfintei respective din punct de vedere crestin ? Este! Asta e tot ce conteaza.
E corecta atitudinea din punct de vedere lumesc ? Putem discuta. Dar nu are importanta asta pentru un crestin.
Intreaba-te singur : Ti-ai trada tara, familia, prietenii si asa mai departe sub tortura ? Sau cu pretul vietii ? Daca ai avea un copil si ar fi ascuns si unii l-ar cauta sa-l omoare, l-ai trada ca sa mai traiesti tu o zi sau doua ? Sau 20 de ani ? Daca raspunsul e da, te felicit pentru sinceritate dar cred ca fiecare om ar trebui sa aiba un scop pentru viata asta.
Daca raspunsul e nu, atunci esti aproape un crestin. Numai ca nu-L iubesti pe Hristos indeajuns incat sa nu-L tradezi.