Citat:
În prealabil postat de CristianR
Nu vă dau încă autorul (poate unii îl vor ghici), însă ce părere aveti despre acest mod de a întelege ecumenismul?
„Eu cred în ecumenism, dar în sensul că fiecare confesiune crestină să devină în albia ei ortodoxă. Nu cum se spunea în texte catolice de până acum 50 de ani, cum că „toti să vină în staulul papal”. În niciun caz asa. Fiecare să crească în adevărul credintei, acolo unde se află, si astfel să ajungem în unitatea credintei depline si adevărate.
Totodată, în smerenie, noi însine, ca ortodocsi, atât poporul cât si clerul - eu ca preot, altul ca ierarh - noi putem fi în criză, deci debitori si perfectibili ca oameni. Dacă nu cunoastem si nu trăim adevărul, putem fi în criză.”
|
Părintele Galerie era deprins sa se ferească de tot felul de capcane. Parintele respinge, de fapt, ecumenismul în mod cât se poate de clar. Insa realizeaza un joc de cuvinte. Isi afirma astfel dorinta ca toate popoarele sa se mantuiasca. Aceasta este o atitudine inaltatoare. El era constient ca un ecumenism care sa aibă drept țintă întoarcerea la ortodoxie nu exista.
Și chiar așa. De ce nu s-ar putea propune ca toată suflarea sa revină la ortodoxie? Ar fi atat de greu? Iata, atunci și eu as fi ecumenista. Sa punem din nou accent pe cele spirituale, sa dedicam toate eforturile înfăptuirii binelui în adevăratul sens al cuvântului. Sa fim din nou primiți la sfintele mănăstiri cu rugăciuni. Sa existe din nou ieroschimonahi și rugăciuni de noapte la toate mănăstirile.... Iar preoții ortodocsi sa aibă voie sa catehizeze cu timp și fără timp toată suflarea... De ce sectarii au voie sa bata din poarta în poarta pentru a raspandi erezii, iar preoții ortodocsi au fost aruncați în închisori pentru ca au mărturisit ortodoxia?