Citat:
În prealabil postat de simpllu
Nu, am spus clar că mă refer la cei din Biserică.
Cum să nu fiu? Nu poți fi ortodox și să speli pe jos cu monahii care nu-ți plac (IP, AB, PA și alți "nespălați în negru"). Nu poți, înțelegi?
Cine se ceartă? Aia care se ceartă, arată cam care este starea lor duhovnicească, dar nu-i poți judeca, unii pot fi la început de drum. E râvna aia de început.
Spre deosebire de tine, pietiștii ăștia merg la biserică, unii au duhovnic și au șanse să se îndrepte. :)
P.S. Cine e ND?
|
Mai citeste despre rolul monahilor in erezii si schisme. Hint: Siria a ajuns monofizita datorita unor monahi. Tot asa, zeloti ca Sava ala.
Si sa stii ca merg la bisetica, desi nu chiar duminical, si am preot la care ma spovexesc si care ma consult. Nu pot sa spun ca e o relatie de tip ucenic-duhovnic, dar oricum, sint in Biserica, poate mai putin ca tine, dar sint. Ce nu intelegi e ca exista oameni, si nu putini, care aleg sa cintareasca tot ce le ofera viata si lumea ca hrana pentru suflet, inclusiv propria credinta, pe care nu o lasa sa ii domine si pe care o pun mereu la indoiala. Oamenii capabili de miracole ma sperie, si ma sperie si amploarea cultului lor. Am intilnit oameni care vorbeau mai des si cu mai multa dragoste de AB si/sau ND (ND = Nil Dorobantu) decit de Hristos Domnul. Trebuie ca stii, fiind mai catehizat decit mine, ca Tipul de Jos e perfect apt sa deturneze orice pe lumea asta. Chiar si Biblia, in mina unui ateu militant sau unui sectar, cautator selectiv de pasaje, poate deveni (desi nu este!) prilej de poticnire. Tot asa si in cazul de fata: nici vorba ca recunosc onvatatura Bisericii privind cinstirea sfintilor. Insa exista un anume fel de a aduce respect acelor...sfinti, sa spunem, care e deja idolatru. Nu te amagi si nu trage spuza pe turta propriului subiectivism: sigur si tu, ca si mine, ai intilnit oamebi care ziceau ca se inchina sf. cutare. Nu ca il/o cinstesc! De Dumnezeu si Mauca Domnului, nici un cuvint. Sper ca esti de acord cu mine ca acest gen de atitudini induc in practica crestina ceva gen "venerarea rishi-ilor" din India brahmanilor, si pe cale mai ocolita, venerarea "Omului Care Face Minuni" (adica stii la cine si ce ma refer).
Vulcanescu maninca ceva cu pictarea Sf. Francisc la Draganesti: aici sint de acord cu tine, dar dintr-unotiv total diferit! Anume ca el bate cimpii pe chestii abstracte, cum ar fi asa-zisa "acrivie dogmatica". Ca cica Sf. Francisc era eretic, si ptiu, cum sa pictezi eretici in biserica, etc., etc., ma rog, acrivisme grecesti de doua parale. Pe mine picturile trasparente/translucide ma sperie, tot din motive de paranormal: ufologia (practic o demonologie pentru slabi de inima) arata clar multe cazuri in care aratarile erua transparente/translucide.
Asa ca nu te mai supara: pentru mine, A. B. NU este eretic. Categoric nu. O scriu public. Dar cred sincer ca a fost, foarte probabil, un saman. Ceva Rasputin-like.