Citat:
În prealabil postat de suslik
Mai citeste despre rolul monahilor in erezii si schisme. Hint: Siria a ajuns monofizita datorita unor monahi. Tot asa, zeloti ca Sava ala.
|
Monahii au ținut și vor ține dreapta credință. Ierarhii provin din mediul monahal. Uscătări au fost și vor fi, asta nu înseamnă că trebuie să-i bagi pe toți în aceeași oală. Nu văd ce ai cu monahii athoniți pentru că sunt câțiva dintre ei care au luat-o pe arătură.
Citat:
Oamenii capabili de miracole ma sperie, si ma sperie si amploarea cultului lor. Am intilnit oameni care vorbeau mai des si cu mai multa dragoste de AB si/sau ND (ND = Nil Dorobantu) decit de Hristos Domnul.
|
Și eu am trecut pintr-o fază asemănătoare. Cunoști un sfânt, un părinte care ți-e drag și vorbești de el ca de Dumnezeu. În acea etapă a vieții, acela este dumnezeul tău, nu e nimic greșit dacă este o chestiune temporară. Atât pricepe omul la început. Este adevărat că unii rămân agățați în acea stare, dar aici ține de ei și de părintele lor duhovnic. Nu văd de ce te procupă mereu acest subiect în loc să-ți vezi de ale tale. Ascultă și tu o conferință a Părintelui Rafail Noica și vezi cât de des îl pomenește pe Părintele Sofronie. Sau citește o carte a Părintelui Sofronie și vezi cât de des vorbește de starețul Siluan. Ce așa greu de înțeles că fiecare are o afinitate pentru un părinte care i-a marcat viața. Eu cunosc oameni bătrâni care l-au cunoscut pe AB și vorbesc mereu de el ca de dumnezeu (se vede clar că acest om le-a marcat pe veșnicie viața), dar nu-l pun mai presus de Dumnezeu și Maica Domnului.
Citat:
Asa ca nu te mai supara: pentru mine, A. B. NU este eretic. Categoric nu. O scriu public. Dar cred sincer ca a fost, foarte probabil, un saman. Ceva Rasputin-like.
|
Crezi ce vrei, dar nu realizezi câți atei ar fi fost acum dacă nu erau părinții ăștia care ție nu-ți plac. Ia gândește-te în ce perioadă a fost AB și cât de prigonită a fost Biserica. Nu te deosebești cu nimic de cei care au prigonit-o, ci le continui lucrarea.