Citat:
În prealabil postat de CristianR
Citate îți pot aduce și eu, măcar pentru a arăta că nu sunt original în ceea ce afirm, ba poate sunt chiar ortodox după unii:
http://logos.md/2007/12/24/invatatur...antului-botez/
Citez:
—ESTE CORECT A SE REPETA BOTEZUL?
Dupa cuvantul Sfantului Apostol Pavel care zice „un Domn, o credinta, un botez” (Efeseni 1;5) nu, pentru ca pacatul stramosesc nu se poate repeta si atunci savarsirea unei alte Taine a Botezului in numele Sfintei Treimi ar fi inutila. Pacatele personale savarsite dupa Botez se iarta printr-o alta Sfanta Taina, cea a Spovedaniei, care se mai numeste si „al doilea Botez”.
Botezul se poate repeta si este strict necesara repetarea lui daca nu a fost savarsit in numele Sfintei Treimi. Orice Botez este considerat valabil doar daca a fost savarsit in numele Sfintei Treimi. In acest caz, daca un credincios apartinand Bisericilor Romano-Catolica, Calvina sau Lutherana, ori altor culte neoprotestante care savarsesc Botezul in numele Sfintei Treimi, trece la ortodoxie, acestuia i se administreaza doar Taina Mirungerii. Precum este imposibil ca un om sa primeasca de doua ori preotia, asa este imposibil ca acelasi om sa fie din nou botezat (acela care a fost corect botezat ).
|
In primul rand acela e un articol al unui preot din Macin. Il si cunosc, am vorbit de cateva ori prin mail. Articolul e vechi, parintele nu spune nimic de iconomie, probabil nu stia de ea. Desi e si mai probabil ca parintele sa se fi referit la ea in partea cu botezul la alte culte, iar ultima propozitie sa se refere la ideea generala din pasaj, nerepetarea botezului. Acrivia se poate aplica doar cultelor in care se face botezul in aceeasi forma cu cel adevarat, din BO. De aceea in hotararile sinoadelor ecumenice unora i se plaica iconomia, altora acrivia.
Oricum ar fi, adevarul reiese chiar din pasaj. ceea ce ti-am spus si tie de zeci de ori, dar tu nu vrei sa intelegi. Parintele scrie ca un botez valid nu se poate repeta. Deci niciun preot nu poate repeta un botez al unui catolic, daca acesta ar fi valid. Dar au fost perioade in care s-a aplicat in Biserica doar acrivia, toti catolicii fiind rebotezati. Poti citi mai multe despre asta aici:
http://www.crestinortodox.ro/dogmati...oxa-68820.html
Daca ti-ar fi placut adevarul ai fi vazut din citatele date de mine care e adevarul.