Citat:
În prealabil postat de CristianR
Nu. Diferența e că unii știu că nu știu, în timp ce alții cred sau sunt convinși că știu și vor să-i scoată pe cei dintâi din fericita stare interogativă pe care o păstrează și care îi poate propulsa mereu mai sus sau mai adânc.
|
Se incadreaza exact la ce spuneam inainte. Cel care nu stie crede ca acesta e si adevarul, ca nu stie nimeni adevarul. Si nu poate accepta ca se cunoaste adevarul si unii (care sunt ortodocsii) il stiu. Si, culmea, desi e nestiutor, crede ca e mult mai intelept decat cel ce stie si chiar il considera limitat pe acela. Nu e nestiinta, e doar mandrie, cum se poate observa. In plus, ceea ce ai descris aici este filosofie, nu religie. Filosofia are intrebari si cautari, fara a stii exact un adevar. Crestinismul are si raspunsuri, nu doar intrebari. Raspunsuri mai au si unele religii, dar in crestinism sunt cele adevarate. Adevarul este revelat chiar de Dumnezeu, iar Biserica (Ortodoxa, bineinteles) pastreaza tot adevarul revelat, in alte parti sunt doar franturi de adevar.
Cred ca ar merge aici si mitul pesterii,ca tot zicea cineva de Socrate (asta cu pestera e Platon)
https://www.youtube.com/watch?v=UlYl6lJSsqU