View Single Post
Vechi 03.05.2017, 13:19:20
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Reiterpretezi. Nu asta spune părintele Stăniloae; nu se referă la harul chemător, ci spune că a existat într-un mod mai mult sau mai puțin accentuat. În orice caz, sper ca atunci când voi folosi acest cuvânt, nedeplin, în legătură cu alte confesiuni creștine, să-ți amintești de unde l-am preluat.
Si harul exterior se poate numi nedeplin. E harul pe care il aveau Sfintii Prooroci, Sfantul Ilie sau Sfantul Elisei. Eu cred ca e posibil ca Parintele Staniloae sa se fi referit la acest lucru. Daca s-a referit la altceva atunci luam ca reper invatatura Bisericii, asa cum spune si aici: https://ro.orthodoxwiki.org/Sfin%C8%...4%83rin%C8%9Bi

"Sfinții Părinți au nuanțat și explicitat învățătura Bisericii (una și aceeași de la începuturi, dar dezvoltată și explicitată în timp), au precizat-o și au apărat-o în fața ereziilor.
Totuși, cum perfecțiunea este un atribut propriu doar a lui Dumnezeu, Sfinții Părinți nu sunt infailibili, ci au putut avea în scrierile lor anumite inexactități, ori greșeli, pe care nu au avut ocazia să le îndrepte în timpul vieții lor pământești. Pentru aceasta, o scriere a unui Sfânt Părinte nu este luată ca valoare "în sine", ci împreună cu scrierilor celorlalți Sfinți Părinți. Această atitudine teologică se numește "consensul Părinților", Consensus Patrum (lat.)."

Last edited by catalin2; 03.05.2017 at 13:21:56.
Reply With Quote