View Single Post
Vechi 05.05.2017, 21:52:03
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Din nefericire, cam singurul lucru pe care îl apreciază antiecumeniștii la Părintele Stăniloae este acest scurt citat (care prin acel nu prea se încadrează și el în moderația care l-a caracterizat în toată opera), ignorând, din păcate, tot ce a scris o viață.

Ăsta ar fi punctul de plecare al înțelegerii dintre noi: dacă te-ai apuca să-i studiezi opera și să-l iei pe de-a întregul, nu să-l corectezi la tot pasul. Dar nu-mi fac iluzii, pentru că ești, într-adevăr, cum spunea Adrian, un hardliner.

N-am resentimente față de călugări, însă în ce-i privește sunt selectiv cam așa cum ești tu cu Părintele Stăniloae și cu ceilalți teologi din serie, care au un orizont cultural mult mai larg. Între călugări părintele Teofil avea această deschidere care, iarăși, tu o taxezi ca ecumenistă. Dar o aură de sfințenie am perceput și la părintele Cleopa când m-am aflat, o clipă, în apropierea lui, și ls pătintele Sofian; nu numai la părintele Galeriu. La părintele Săniloae am perceput-o indirect, pentru că nu m-am aflat niciodată în preajma sfinției sale.

Totuși, în pofida acestei prezențe a harului pe care o simți în preajma lor, care arată o înaltă statură duhovnicească, trebuie să alegi între unul și altul; iar eu l-am ales pe cel care vorbea de unitate în diversitate.

Referindu-mă la sfinții contemporani nu m-am gândit la cei canonizați, ci la cei pe care i-am perceput ca atare și care sunt recunoscuți ca teologi.
Te inseli, eu am o mare admiratie pentru Parintele Staniloae, am avut inca de la inceput. Spre deosebire de cei ce sunt atrasi de conceptiile moderniste ortodocsii nu trebuie sa se chinuie sa caute cate un pasaj care sa le sustina ideile, pentru ca intreaga invatatura este ortodoxa si nu exista sfinti ecumenisti. Orice ortodox trebuie sa iubeasca adevarul si toti sfintii si traitorii au iubit adevarul, chiar daca cineva a spus si ceva gresit. Smerenia insemna si sa iubeasca cineva adevarul, lasand deoparte rationamentele lui, limitate. Problema nu e ca cineva sa stie ceva gresit, ci sa se impotriveasca adevarului. Era o povestire pe care a postat-o cineva pe forum, un parinte induhovnicit nu credea ca in Sfantul Potir este Trupul si Sangele Domnului. Un alt parinte a aflat si i-a spus ca e gresit ce crede el. Acesta s-a dus sa se roage si sa afle adevarul, dupa putin timp a primit raspunsul ca e gresit ce crede. Si si-a schimbat conceptia imediat.
Reply With Quote