View Single Post
Vechi 13.06.2017, 03:58:42
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
...
3. Și a zis Dumnezeu: "Să fie lumină!" Și a fost lumină.
4. Și a văzut Dumnezeu că este bună lumina, și a despărțit Dumnezeu lumina de întuneric.
5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar întunericul l-a numit noapte. Și a fost seară și a fost dimineață: ziua întâi.(Fac1,3-5)

Chiar daca mai zice apoi ca lumina a numit-o ziua si intunericul noapte, s-ar cuveni(zic eu) sa consideram ca e vorba de Legea pe baza careia lucreaza natura universului, la fel cum Iisus spune despre ziua/noapte ca este viata/moarte:

4. Trebuie să fac, până este ziuă, lucrările Celui ce M-a trimis pe Mine; că vine noaptea, când nimeni nu poate să lucreze.(In9,4)...
La acest aspect vreau sa aduc un nou argument(nota) pe care l-am gasit adineaori in Biblia Orotodoxa versiunea Bartolomeu Anania(pag 17 nota 7 subsol), https://www.docdroid.net/fBqDkcs/bib...f.html#page=18 :
”Activarea luminii necreate a lui Dumnezeu, Cel ce El Insusi este lumina, asa cum lumina este si Cuvantul Sau(Logos) intrupat, Iisus Hristos(In1.9;8.12;9.5;12.46), vizibila in momentul schimbarii Sale la fata(Mt17.2; Mc9.3; Lc9.29).Asadar nu e vorba de lumina naturala(astrele vor fi create abia in ziua a patra, vezi versetele 14-19), ci de acea lumina pe care o vor experia mai tarziu isihastii si pe care teologia rasariteana o va cunoaste indeosebi prin scrierile Sfantului Grigorie Palama.”

De asemenea, pe aceeasi pagina (la pct 2 subsol) despre facerea cerului si-al pamantului autorul mentioneaza ca in traducere este subinteles si sensul "de a crea in mod organizat, potrivit unui plan, cu etape prestabilite si cu o finalitate clara."

Marire Tie, Doamne, marire Tie!
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)

Last edited by Demetrius; 13.06.2017 at 04:10:54.
Reply With Quote