Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Iar după aceste zile, Elisabeta, femeia lui, a zămislit
|
Venerabilul Beda: [Inainte] preotii care se succedau trebuiau sa fie din semintia lui Aaron. Acum, dimpotriva, nu mai sunt legile unei succesiuni carnale, ci o perfectiune exclusiv spirituala care da dreptul la sacerdotiu. Preotii sunt obligati sa respecte continenta tot timpul [serviciului lor] pentru a fi demni de a sluji la altar. "Iar dupa aceste zile", adica dupa zilele in care Zaharia si-a indeplinit indatoririle ministerului sau. Acest lucru s-a petrecut in luna septembrie, in ziua a opta a calendelor lui octombrie, atunci cand evreii se aflau in postul sarbatorii Tabernacolelor, in apropierea echinoctiului, cand noaptea incepe sa fie mai lunga decat ziua. Cu adevarat, Cristos trebuia sa creasca si Ioan sa scada. Nu fara rost era in acele zile post, fiindca Ioan Botezatorul trebuia sa predice oamenilor austeritatea si penitenta.
Citat:
Elisabeta, femeia lui, a zămislit și cinci luni s-a tăinuit pe sine, zicând: Că așa mi-a făcut mie Domnul în zilele în care a socotit să ridice dintre oameni ocara mea.
|
Sf Ambrozie De ce "se tainuia pe sine", daca nu dintr-un sentiment de pudoare ? Cu adevarat, pentru soti este un timp determinat de natura, in care e lucru laudabil a cauta sa aiba copii: atunci cand sunt in vigoarea varstei si cand pot spera sa-i aiba. Dar cand se ating limitele unei batraneti aproape epuizate, cand se ajunge la aceasta varsta careia nu-i mai sunt mai proprii cresterea copiilor decat zamislirea lor, femeia simte o anumita rusine de a purta semnele unei fecunditati desi legitime, de a fi luat o povara care convine altei varste, de a purta o sarcina care nu mai e in anotimpul ei. Ei ii era rusine din cauza varstei ei. Am putea intelege, de aici, ca Elisabeta si Zaharia nu mai aveau impreuna (de regula) raporturile pe care le au de obicei sotii, fiindca daca nu ar fi avut rusine sa isi indeplineasca indatoririle conjugale pana la varsta batranetii, nu ar fi avut cu atat mai mult rusine de a deveni mama. Cu toate astea, sa o lasam sa roseasca de povara maternitatii atata timp cat ignora ceea ce are ea misterios. Curand, cea care ocolea privirile fiindca devenise mama va incepe sa se glorifice, fiindca purta un profet in sanul ei.