Citat:
Deci, domnule Flying, ca sa continui sa va raspund, n-am incercat sa respect regulile crestinismului, pentru ca am alte reguli care sunt mai bune. Nu am frustrari legate de religie, desi ma deranjeaza uneori ticalosia unor credinciosi (nu sunt multi, dar destui sa strice frumusetea acestei lumi), iar atunci simt o frustrare ca traiesc intr-o asemenea lume. Nu e vorba, ca nici unii atei nu sunt mai buni
|
Oh, si atunci de ce nu-ti propui sa starpesti si ateismul?
Eu ti-as propune o abordare mai practica:
psihopati si sociopati sunt de tot felul.
Unii se ascund in spatele unei religii, altii prefera sa o atace.
Sunt acelasi soi, doar abordarile difera.
Citat:
. Sunt ateu, nu pentru ca e mai usor sa fii ateu. De multe ori am impresia ca e mult mai greu. Daca ai facut cuiva un rau, nu ai un dumnezeu care sa te ierte. Singurul care te poate ierta e cel caruia i-ai facut rau.
|
Iti aduc aminte, sau probabil n-ai stiut niciodata ca dupa morala ortodoxa,
facand un rau altui om, primeste iertare de la Dumnezeu, abia dupa ce incerci sa repari acel rau.
Dar ma rog, la superficialitatea cu care aduni si aprofundezi informatia, e de inteles ignoranta..
Citat:
Iar uneori acesta nu vrea sau nu mai poate sa te ierte, iar tu trebuie sa traiesti cu aceasta povara.
|
Nu vad un argument rational pentru care ai avea nevoie de iertarea cuiva.
Asum ca greseala facuta, pentru cineva atat de riguros moral ca tine, este fara voie.
Si atunci, care ar fi ratiuna din spatele acestei "poveri" decat o sensibilitate exagerata, irationala, fata de ceea ce este, in definitiv, o limita a intelegerii din partea celuilalt?
Citat:
Nu ai multe reguli pe care sa le respecti, insa trebuie in orice clipa sa te gandesti cum anume sa le aplici in viata concreta.
|
Poti sa n-ai nici una, cine te-ar impiedica?
Ba dimpotriva,
ratiunea recomanda - cea mai buna regula si cea cu adevarat importanta este supravietuirea si asta inseamna adaptare. :)
Citat:
Iar sa judeci pentru a nu putea fi judecat de oricine altcineva poate fi extrem de obositor.
|
De ce ti-ai propune astfel de tinte absurde. Cineva tot te judeca, si in ciuda iluziei tale cu "moala universala", s-ar putea sa te judece prost.
Sau altfel spus, n-ai cum sa impaci pe toata lumea, dar daca tu asta incerci, evident tine de niste sensibiltiati, subiectivism personal si nu e o abordare rationala a relatiilor sociale.
Citat:
Ca ateu, nu ai un zeu care sa te ajute sau sa te indrume. Singurul care te poate ajuta e omul de langa tine, iar tu esti uneori singurul care poti sa-l ajuti pe acesta. De aceea ca ateu trebuie sa incerci sa faci din aceasta lume una mai buna, altfel e jale.
|
Ce inseamna, ca ateu si evolutionist "sa faci din aceasta lume una mai buna" ? :)
Este absurd, cea mai buna regula de viata este sa supravietuiste tu si genele tale.
Orice altceva este o aberatie, o abatere de la cursul naturii, car e cel mai bun reper sau am putea spune, reperul suprem.. :)
Citat:
In concluzie, n-am sarit gardul la atei. M-am nascut din punct de vedere spiritual in gradina despre care voi spuneti ca e a lor.
|
Pai si rata inoata, dar nu inseamna ca e peste :)
Citat:
De fapt "ateu" e o simpla eticheta pe care mi-o puneti voi. In realitate nu vorbesc limba atee, nu gandesc dupa o logica atee, nu cant la chitara dupa note atee, iar pe vremea cand am pictat, nu pictam cu culori atee. Si apropo, lucrul acela albastru pe care il vad deasupra capului meu nu e un cer ateu. E pur si simplu cer. Cel ce a reusit sa priceapa ce am scris in ultimul paragraf, cinste lui. E tot atat de crestin pe cat sunt eu de ateu. E tot atat de crestin precum steaua Vega.
|
E o eticheta care ti-ai lipit-o singur chiar in cadrul acestei postari. Memoria, bat-o vina.
Sa stii ca ateul nu prea exista cu adevarat. Sau ma rog, exista intr-un fel, sunt aia care, ca si tine, au fost botezati ortodocsi, dar nu se obosesc sa vada ce inseamna asta de fapt.
Nu resping ideea de Dumnezeu, dar nici nu se obosesc sa o exploreze pana la capat.
Isi traiesc viata dupa instinctele primare, sunt relativ civilizati - nu tot timpul si in toate circumstantele, au un sistem moral - flotant, cum altfel e si normal avand in vedere reperele si cam atat.
Tu esti o alta categorie - antitei, cei care vor musai religia starpita si asa nu pentru ca ar avea cu ce sa o inlocuiasca, ci probabil, o parte cel putin, mai degraba ca o razbunare pentru ca au fost crescuti de acei atei adevarati - de care vorbeam mai sus si desi au avut de la ei asteptari ca de la Dumnezu, in final au fost raniti de superficialitatea si nimicimea lor sufleteasca.
Ceea ce e normal, pentru ca doar o credinta autentica poate da dimensiune spiritului uman si il pot pune intr-o relatie ziditoare cu cei din jur.
Deci pe undeva, atacand ideea de Dumnezeu, cei ca tine au impresia ca repara ceva sau oblojesc, dar de fapt isi dau cu stangul in dreptul, au impresia ca au descoperit apa calda dar de fapt sunt si mai saraci sufleteste decat cei care i-au crescut.