În urmă cu mai multe zile, o prietenă mi-a adus o icoană a Sfântului Efrem la mine acasă. Am primit-o din politețe, deși întru mine gândeam s-o arunc pentru că, de când eram tânără, nu credeam în nimic. În final am așezat-o provizoriu pe masa din sufrageria mea. După puține zile, pe la 12 noaptea am văzut speriată dintr-o dată o lumină roșie stând în fața icoanei Sfântului. La în*ceput m-am înfricoșat. Apoi însă am simțit
bucurie . Toată noaptea am văzut la icoană acea lumină roșie, care lumina ca o candelă.
În ziua următoare am spus minunea vecinelor mele și toate s-au uitat mirate la mine pentru că știau că sunt necredincioasă. Au trecut câteva zile. Nu am mai văzut lumina roșie lângă icoană. Nu îndrăzneam însă să mă apropii de ea de teamă. Mi-am pus însă în minte să dau icoana ca să n-o mai văd. Îmi era teamă. În aceeași seară l-am văzut în somn pe Sfânt foarte înalt și aspru. Purta un veșmânt până la pământ. Îmi amintesc în amănunt sandalele lui bizantine și foarte vechi. Nu am putut eu păcătoasa să-i văd fața. Atunci mi-a vorbit cu glas impunător: „Nu vei mai vedea lumina pentru că ai vorbit despre ea. Ia aminte! Chiar și dacă vei scoate icoana mea, eu aici voi fi ”. Îmi amintesc că avea la gât la mijloc șiragul de metanii și un ciucure atârna lângă șirag, până la picioare. Îi mulțumesc Sfântului pentru că prin harul lui cred și eu, cea care am fost necredincioasă!
Ecaterina Kalogheratu
Neos Kosmos-Athena