Subiect: Sfintii Zilei
View Single Post
  #916  
Vechi 20.07.2017, 01:06:38
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește astăzi pe Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul. El este unul dintre cei mai importanți proroci ai Vechiului Testament și se bucură de o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul Bisericii noastre. Alături de Enoh, este al doilea om al lui Dumnezeu despre care Scriptura Vechiului Testament ne spune că a fost ridicat cu trupul la cer și nu a cunoscut moartea. Sfântul Ilie este cinstit de creștini ca mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă.
Sfântul Proroc Ilie s-a născut în Tesba Galaadului (de unde numele de Tesviteanul), într-o familie evlavioasă și credincioasă unicului Dumnezeu. Tradiția apocrifă relatează că era din tribul lui Aaron și că tatăl său, Sovac, a văzut la nașterea lui îngerii Domnului înfășurându-l în flăcări de foc și hrănindu-l cu văpaie. Toată viața, Sfântul Ilie a fost mistuit de focul dragostei și al slujirii, de râvna pentru cinstirea adevăratului Dumnezeu. El a trăit în veacul al IX-lea, în timpul regilor din dinastia Omri a regatului Israel: Ahab (871-852 î.Hr.) și Ohozia (852-851 î.Hr.) și a fost înălțat la cer de Domnul în timpul regelui Ioram.
La moartea regelui Solomon, fiul lui David, cele zece triburi din nord s-au revoltat față de Roboam, urmașul lui Solomon, din cauza taxelor foarte mari puse pe popor. Doar triburile lui Iuda și Veniamin au rămas loiale casei lui David, în timp ce triburile din nord au pus rege pe Ieroboam, fiul lui Nabat, un fost funcționar de la curtea lui Solomon (III Regi 12, 1-20). Acest act istoric s-a petrecut în anul 926 î.Hr. Astfel au apărut două regate: unul în nord cu numele Israel și altul în sud, în jurul Ierusalimului, cu numele Iuda.
În vreme ce regatul lui Iuda își concentra viața religioasă în jurul Templului din Ierusalim, regatul lui Israel se îndepărta tot mai mult de credința monoteistă mozaică, ajungând să adopte diverse divinități ale neamurilor vecine, acest fenomen având girul regalității israelite. Regele care și-a depășit înaintașii în fapte urâte înaintea lui Dumnezeu și care a adoptat și impus poporului cultul unor zeități străine a fost Ahab (III Regi 16, 30-33). Prin căsătoria sa cu prințesa Izabela, fiica lui Etbaal, regele Sidonului, pe lângă faptul pozitiv că și-a găsit un aliat împotriva dușmanului comun Siria, a dus și la impunerea de către vicleana sa soție a cultului lui Baal, protector al Tirului și Sidonului, și a perechii sale feminine Astarte. Izabela este responsabilă de exterminarea cultului Dumnezeului cel viu (Iahve) și propagarea, cu acordul tacit al lui Ahab, lui Baal în Israel (III Regi 18, 4, 13 și 19; 19, 10 și 14). Din referatul scripturistic vedem cum Izabela a pus să fie uciși profeții Domnului și cum mai-marele curții lui Ahab, Obadia, „om foarte temător de Dumnezeu” (III Regi 18, 3), a ascuns „cincizeci de proroci într-o peșteră și alți cincizeci în alta și i-a hrănit cu pâine și cu apă” (III Regi 18, 4).
În aceste împrejurări apare o personalitate excepțională, și anume Ilie din Tesba Galaadului (ținutul muntos dintre Iordan și deșertul arab). Misiunea sa profetică ne este relatată de Sfânta Scriptură a Vechiului Testament în Cartea a III-a a Regilor, capitolele 17-22 și capitolele 1-2 din Cartea a IV-a a Regilor, iar personalitatea sa și locul pe care-l ocupă în tradiția iudaică sunt confirmate de textele din Noul Testament, când se face referire la Sfântul Proroc Ilie (Matei 16, 14; 17, 11-12; Marcu 8, 28; Luca 4, 25-26; 9, 8 și 19). Sfânta Scriptură ni-l prezintă pe Prorocul Ilie ca fiind „… păros peste tot și încins peste mijloc cu o cingătoare de curea” (IV Regi 1, 8). După cum se poate observa, această înfățișare de strașnic ascet este asemănătoare aceleia a Sfântului Ioan Botezătorul.
Activitatea sa era plină de curaj și perseverență în demonstrația că Iahve este unicul și adevăratul Dumnezeu. Nu se cruța, știa deopotrivă să asculte și să dea porunci, dar toate le făcea pentru a împlini misiunea pe care Domnul i-a dat-o, și anume aceea de a arăta pe Dumnezeul cel adevărat, Domnul cerului și al pământului și de a scoate poporul de sub imperiul minciunii idolatre a unei zeități a naturii cum era Baal. Importanța Sfântului Proroc Ilie pentru păstrarea adevărului revelat este fundamentală, el fiind modelul ideal al profetului și apărătorului credinței în Unicul Dumnezeu adevărat.
Sfântul Ilie era o persoană cu o înflăcărare cu adevărat divină. Puterea și semnificația tulburătoare a faptelor sale vin din perfecta lor adaptare la cerințele Domnului. De aceea, el este model pentru noi toți în ceea ce privește împlinirea voii divine și în păstrarea nealterată a adevăratei credințe. Din cartea IV Regi, capitolul 2, aflăm că Sfântul Proroc Ilie, după ce a lăsat ca urmaș pe Elisei, a fost luat de un car de foc și înălțat la cer, fără a trece prin moarte. Despre ridicarea la cer a profetului, Sfântul Ioan Gură de Aur susține că a fost îmbrăcat de Dumnezeu în haină îngerească, iar Sfântul Maxim Mărturisitorul afirmă: „Dumnezeu a arătat din vechime măririle minunilor și semnelor și S-a folosit de modul înnoirii, mutând spre alt chip de viață decât cel în trupul supus stricăciunii pe fericiții Ilie și Enoh, nu prin prefacerea firii, ci prin schimbarea conducerii și îndrumării ei”.
Cinstea deosebită de care se bucură Sfântul Ilie înaintea lui Dumnezeu se vede în prezența sa pe Muntele Tabor alături de Moise, atunci când Mântuitorul S-a schimbat la Față înaintea ucenicilor Lui. Moise și Ilie au fost de față lângă Domnul în slavă, primul ca primitorul și dătătorul Legii, al doilea drept cel mai neînfricat luptător în apărarea credinței într-un singur Dumnezeu. În timpul vieții sale profetice, Sfântului Ilie, potrivit relatărilor din cartea III Regi, cap. 19, i S-a arătat Dumnezeu, iar el și-a acoperit fața cu mantia, pentru că nu putea privi slava lui Dumnezeu. Iată că pe Muntele Tabor, Sfântul Ilie a văzut slava lui Dumnezeu atunci când Domnul nostru Iisus Hristos S-a schimbat la Față. Prezența sa la Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos ne arată importanța exemplului său de mărturisire a dreptei credințe, iar viața lui este mai ales un model anahoretic pe care îl oferă lumii monahale creștine.
Poporul dreptcredincios îl cinstește în mod deosebit și îl consideră mare făcător de minuni, de aceea peste 120.000 de români îi poartă numele. Sfântul Proroc Ilie este ocrotitorul Forțelor Aeriene Române. Multe biserici din orașele și satele țării noastre îl au ca ocrotitor și astăzi își sărbătoresc hramul. Să ne rugăm și noi astăzi Sfântului Ilie prin cuvintele imnografului: „Cel ce a fost înger în trup, temeiul prorocilor, al doilea înaintemergător al venirii lui Hristos, Ilie măritul, care a trimis de sus lui Elisei dar, gonește bolile și pe cei leproși îi curățește. Pentru aceasta și celor ce-l cinstesc pe dânsul le izvorăște tămăduiri”.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote