Citat:
În prealabil postat de Bucuriepedrum
"Bărbatul e crucea întreagă"... vă pomeniți că femeia nici nu e om, nu?
|
Înțelepciune populară, dar n-am spus că femeia nu are rolul ei sau că nu e om.
Citat:
Ce afirmați e sexism (misoginism), până și în mijlocul credinței ortodoxe (deci patriarhale), în care mistica abundă de sfinte mucenițe și cuvioase.
|
Majoritatea mucenițelor și a cuvioaselor au stat pe lângă un bărbat Sfânt de la care au învățat, vrei nu vrei asta e, până și creația monumentală a monahismului niptic din Patericul Egiptean e opera bărbaților luminați de Duhul Sfânt.
Deocamdată bărbații au umplut cu zecile de mii Pustia Egiptului din râvnă pentru dumnezeire, cu o populație de nivelul unui oraș mediu la acea vreme și după femeile i-au mai copiat pe alocuri.
Citat:
În altă ordine de idei, nu ați înțeles ce calități atribui eu unui habotnic: incapacitatea de a vedea dincolo de dogme/formă/normă,
|
Dogmele nu sunt puse în sila omului sau în batjocura lui ci sunt învățături care să ajute tot creația căzută atâta cât poate înțelege din multele Taine ale Creatorului la
nivel „catafatic”.
Simplu fapt să te crezi mai presus decât bătrânii cu viață Sfântă prin care au apărut revelații duhovnicești după formula Sinodului Apostolesc din Biblie e deja o eroare duhovnicească.
În viață dacă respecți
„principiile diriguitoare” ale legilor impuse de alții care sunt
„părinți fondatori” ești model de
„civism”, dar văd că unii nu fac reglajul fin și la viața duhovnicească.
N-am văzut încă în societatea civilă să fie cineva insultat pentru că urmează regulile și normele stabilite de alții, dar în lumea duhovnicească omul contemporan crede că e mai luminat de Duh Sfânt decât episcopi care au ieșit
cu rănile persecuțiilor la Sinodul de la Niceea.
Citat:
rigurozitatea exagerată aplicată cu precădere altor pentru că "așa e bine/drept/plăcut lui Dumnezeu",
|
Și ce învață Biblia nu
„drepte faceți lucrurile în fața lui Dumnezeu”, învață creștinismul să nu duci o viață bine plăcută lui Dumnezeu ?
Citat:
gândirea și filtrarea informațiilor mult diminuate (adică dacă preotul/cutare monah a spus așa, înseamnă că e sfânt;
|
Cuviosul Paisie Aghioritul e Sfânt după
cercetarea oficială a Patriarhiei de Constantinopol în cazul lui
Biserica s-a pronunțat că e Sfânt nu vreo eroare de retorică de tipul
„argumentului autorității”.
Având în vedere că a spovedit oameni de mir într-o Grecie foarte libertină și dezlânată care n-a avut o zi de comunism și restricție a moravurilor sau a liberei circulații, că a îndrumat prin scrisori misionare și prin viu grai oameni care i s-au destăinuit și că a avut înainte vedere, ce spune el în cartea „Despre Familie” se aplică pentru omul contemporan al societății
„post ortodoxe” și secularizate chiar dacă sunt lucruri incomode.
Citat:
dacă ești doar om, probabil ești un nenorocit de păcătos și nu meriți ascultat) și altele asemenea.
|
Asta n-a zis-o nimeni că dacă ești păcătos nu meriți ascultat, dar depinde
din ce duh vorbești și cât ai înțelegere a lucrurilor duhovnicești, tocmai în baza ascultării numeroaselor doleanțe au apărut învățăturile din seria
„Cuvinte Duhovnicești” pe care ți-o recomand.
Citat:
Da, de oamenii ăștia mă feresc, fiindcă n-au înțeles mai nimic din viața și din complexitatea omului. În rest, Dumnezeu știe cum le primește ostenelile și inflexibilitatea.
|
Este o probabilitate ca și ceea ce zic ei să fie aplicabil, întodeauna trebuie să-ți dea de gândit ca om laic dacă
nu cumva spui răului bine și binelui rău, ca să nu te situezi călător pe drumul spre iad.
Citat:
Bărbați care să ardă pentru credință am întâlnit, dar erau fie monahi, fie căsătoriți. Cei la care mă gândesc nu erau habitnici.
|
Interesant așa, dar tot nu cred că o femeie nu e
rănită/incomodată în confortul ei de un bărbat care e riguros cu chestiunile de credință.
Până la urmă
tu ai lua de bărbat un om care poartă barbă ca și călugării sau ți-ai lăsa copilul la călugărie ?
E o întrebare de reflecție mai mult.