View Single Post
Vechi 11.09.2017, 23:39:57
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

In ținutul Arcadia, la hotar cu Messinia, în regiunea Megalopolis, se află satul Vasta. Aici în sat este o bisericuță cu numele sfintei din ținut -
Teodora, preacuvioasa muceniță -, care se sărbătorește la 11 septembrie.
Această barcă a credinței este unică în toată lumea. O astfel de bisericuță nici nu a existat, nici nu va mai exista. Este cu totul o minune care zdrobește necredința. Deasupra acestui lăcaș sfânt, în mod cu totul miraculos și inexplicabil, au crescut șaptesprezece copaci, o specie de stejari și arțari, fiecare din ei depășind zece metri. Cu toată greutatea lor și în ciuda bătăii vânturilor stau drepți, în picioare, acolo pe un acoperiș care s-a făcut în urmă cu zece secole. Demn de uimire este faptul că în interiorul acoperișului nu se disting rădăcinile lor.
Notează un pelerin cucernic: „Cum s-au sădit, au crescut și se susțin acești copaci pe un acoperiș din veacul al X-lea? Cum poate sta atâta greutate acolo sus? Cum se poate, când bat vânturi puternice, când forțele naturii se întețesc, să nu se prăbușească, ci să stea acolo semeț ca un mănunchi de flori? Cum ajungi și îi zărești de departe, buzele tale rostesc: «Mare ești Doamne și minunate: lucrurile Tale!»”.
Iar de sub bisericuță curge apă. O apă limpede , care a țâșnit miraculos din pământul pietros. O apă binecuvântată, care rămâne curată precum aghiazma.
Copaci, biserică, izvor se află pe locul în care a fost înjunghiată pe nedrept Cuvioasa Teodora, victimă a unei grele calomnii. Și amintesc de ulti*mele cuvinte rugătoare ale sfintei, dinaintea marti*riului ei: „Dumnezeul meu și Doamne al meu! Trupul meu să se facă biserică, sângele meu să se prefacă-n râu, iar părul meu să se facă copaci”.
(Arhimandrit Daniil Gouvalis, Minunea credinței , Editura Bunavestire, p. 163-166)