View Single Post
  #4431  
Vechi 14.09.2017, 21:35:29
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Taina Învierii lui Hristos este ascunsă în Sfânta Cruce, a spus Patriarhul României în predica rostită astăzi în Catedrala de pe Colina Bucuriei, explicând legătura nealterabilă dintre Cruce, Hristos și Învierea Sa.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat în 14 septembrie 2017 Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci ne arată că de fapt Crucea lui Hristos este semnul iubirii care învinge păcatul și moartea, a subliniat Părintele Patriarh.
Prima parte a omiliei rostite de Preafericirea Sa a evocat istoria aflării cinstitei Cruci, motivul și semnificația sărbătorii din 14 septembrie.
Sfânta Cruce a fost găsită în pământ de Sfânta Împărăteasă Elena, lângă Ierusalim în anul 328. Anterior acestei aflări, Împăratului Constantin i s-a descoperit Semnul Sfintei Cruci în plină zi, pe cer, deasupra soarelui, în ziua de 28 octombrie 312.
Sfântul Constantin cel Mare a văzut Crucea pe cer, iar Sfânta Elena a găsit-o în pământ, lângă Ierusalim. De aceea, Crucea pe care o țin ei în mijloc în icoanele ortodoxe leagă cerul cu pământul, arătând iubirea nesfârșită a Preasfintei Treimi în Iisus Hristos, care s-a răstignit pentru oameni și pentru mântuirea lor, a explicat Patriarhul Daniel.
Pentru aflarea crucii, împăratul Constantin a dat poruncă să fie dărâmat templul închinat zeilor Venus și Jupiter, construit înadins peste locul în care era îngropată Sfânta Cruce, de împăratul Adrian în 119. Ulterior, binecredinciosul Împărat Constantin a construit o Biserică peste locul mormântului Mântuitorului Iisus Hristos și locul răstignirii Sale.
Biserica a fost sfințită în 13 septembrie 335, iar în ziua următoare, 14 septembrie, Episcopul Macarie al Ierusalimului a înălțat Crucea pe amvon, cum se vede în icoana praznicului de azi, și a arătat-o credincioșilor în biserica nou sfințită.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote