Subiect: ECUMENISMUL
View Single Post
Vechi 28.09.2017, 14:54:24
Bucuriepedrum's Avatar
Bucuriepedrum Bucuriepedrum is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.08.2017
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
trebuia sa pui un L mare, nu? :)
Da, trebuia majusculă, acum nu mai pot corecta.

Citat:
A spus-o exact asa? Care era contextul?
Ca putem intelege ca pana atunci Hristos din noi era plecat pe campii..nu liberul arbitru al omului inclina spre alegeri proaste.
Am citit în "Cultura duhului", colecție de conferințe ținute de el. Trebuie să o reiau ca să văd contextul, am citit-o prin 2011.
Ideea este că nu avem nici un merit când ne pocăim, în tot cazul, nu altul decât acela de a asculta de Hristos din noi.
Eu cred că liberul arbitru experimentează... diverse. Nu tot ce e lumesc e rău, cred că există și lucruri neutre (adică nu intră nici la păcate, nici la lucrarea mântuirii, ci pur și simplu țin de lumea asta); doar că, fiind puternic legate de pământ, nici la mântuire/despătimire nu ajută, de asta a trăi corect în termeni pământești, fără pocăință și întoarcere la Dumnezeu nu te face automat să dobândești Raiul (dacă tu ești botezat și ți s-a dat șansa de a trăi în dreapta credință).

Citat:
Ce s-a intamplat concret? Din cate ai mai spus, totusi mama ta era o persoana credincioasa, bunica la fel..
Mama era credincioasă, dar nu mergea regulat la biserică, se spovedea de două ori pe an și se ruga doar când apăreau probleme de netrecut. Tata era ateu, sau, oricum, sceptic, o singură discuție serioasă am avut cu el pe tema asta, cu ocazia căreia mi-am dat seama cât de ancorat e în documentarele despre evrei de pe Discovery.

În 2012, toamna, m-am îmbolnăvit. Nu mai mergeam la biserică, frizam ateismul, ba începeam să o dau și spre nihilism; e drept, unul personal, în sensul în care nu îmi vedeam mie un loc în lume. Am avut un episod depresim urât, pe care, la vremea aceea, nu știam cum să-l gestionez. Eram în clasa a XI-a, 17 ani, niciodată nu m-a luptat așa disperarea. Numai gândul la durerea pe care i-aș fi cauzat-o mamei și răspunderea duhovnicului pentru sufletul meu, în fața lui Hristos, m-au ținut să mă sinucid. Mama i-a spus maicii starețe de la mănăstirea la care mergeam uneori că nu mi-e bine, iar ea m-a invitat să stau câteva zile la mănăstire. Am stat de sâmbătă seara până marți dimineața și mi-am revenit. Duminică, la liturghie, m-au vizitat părinții și fratele, foarte agitat pe atunci. Părintele duhovnic și-a dat seama din prima care e problema lui, că trăiește prea mult în desene animate. I-am restricționat accesul și am făcut ascultare: l-am dus să se împărtășească (clasa I la vremea respectivă) și am făcut sfințirea casei (nu știu dacă e bun termenul, dar, vă implor, nu reactualizați disputa).

De atunci părinții mei merg săptămânal la biserică, iar de câteva luni, mama merge și la maslu. Singură, din proprie inițiativă, ba l-a luat și pe fratele meu. În prezent, e băiat de altar la biserica de care aparținem și citește uneori în strană. Ei se spovedesc la părintele meu duhovnic, toți ne-am îndreptat spre el. Vara asta s-au echilibrat mai multe, au fost la Ierusalim, iar eu la Putna... :) Nah, suntem bine, dar nu mereu a fost așa.
Mama le rămâne veșnic îndatorată maicilor pentru ajutorul de atunci. Nu înțelege ce mi-au putut face, dar a recunoscut că m-am întors schimbată, parcă pluteam. Îmi venea să îmbrățișez pe toată lumea după zilele petrecute la mănăstire, nu mai aveam crize de plâns, eram iar vie.

Și acum aștept bolovani pentru mărturisirea asta sinceră a perioadelor mele de rătăcire și de aproape autocauzare a morții. :) Da, nimeni nu-i perfect, iar eu sunt mai slabă decât toți. Dar dacă astăzi încă mă aflu aici, e pentru că lui Dumnezeu i S-a făcut milă și de mine, mi-a trimis în ajutor oamenii Lui și, nu doar atât, ci prin ei mi-am dobândit și sfântul ocrotitor, pe Sfântul Efrem cel Nou.