Subiect: ECUMENISMUL
View Single Post
Vechi 03.10.2017, 00:50:12
Penticostalul Traditional Penticostalul Traditional is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.02.2015
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gpalama Vezi mesajul
1. Da ma impartasesc, restul tine de viata mea privata.

2. Exact cum ma intrebati voi pe mine daca eu ma impartasesc, si eu va intreb pe voi: va rugati in fiecare zi? Daca da, este o rugaciune rodnica in vreun fel?

3. Pentru ca voi va orientati spre un punct, si nu spre o traire continua a harului prin rugaciune.
M-as fi bucurat sa nu o fi luat ca pe un atac.
Dar e ok.

Cateva ganduri:
Sunt de acord ca a vedea lumina dumnezeiasca e mult mai presus de impartasania luata fara socotinta si cercetare. Dar nu vad de ce experienta mistica a vederii luminii ar trebui sa fie in antiteza cu impartasania? De ce sa nu iti doresti sa vezi lumina dumnezeiasca chiar la momentul Euharistiei. Am sentimentul ca e un dihotomism artificial.

Daca ritmicitatea impartasaniei tine de viata privata, de ce crezi ca rugăciunea profunda in care simti ca ii vorbesti chiar lui Dumnezeu si experientele supranaturale ale prezentei luminii Lui ar trebui sa tina de exprimarea publica? Eu cred ca ridici prea sus stacheta pentru un forum public. Ai pretentia sa discutam aici despre modul in care am vazut lumina lui Dumnezeu, despre experienta apofatica si despre vederea lui Dumnezeu in mod real, NU simple discutii pe marginea invataturilor Bibliei.
Mie mi se pare ca, dimpotriva, este de dorit ca discutia publica pe un forum sa fie pe chestiuni de doctrina, pe TEXT si pe chestiuni palpabile, practice, scrise.

Eu te-am intrebat cam cat de des te impartasesti pentru a-mi face o idee despre misticii contemporani ortodocsi.
Sa-mi pot spune: "omul are, sau cel putin pretinde ca are experiente in care vede lumina dumnezeiasca, insa de impartasit se impartaseste o data la 10-15 ani". Sau: "dom'le, omul traieste o viata intensa de rugaciune dar se si impartaseste cel putin de doua ori pe an". Si imi pot face o impresie despre modul de a gandi si trairea unui mistic ortodox.
Cam asta era ideea.

Si inca una: eu ma astept ca omul care vede fata lui Hristos si lumina dumnezeiasca in rugaciune sa nu se grabeasca sa-i considere pe interlocutorii lui lipsiti aceste experiente. In mod inexplicabil, pentru mine, ai ajuns la concluzia ca AlinB (sau Suslik, sau poate si alti useri) nu experimenteaza vederea reala a lui Dumnezeu. Eu cred ca te inseli aici. Asa cum si profetul Ilie, la un moment dat, a ajuns sa creada ca era singurul care isi pleca genunchiul inaintea adevaratului Dumnezeu.
Domnul l-a informat ca mai erau in Israel vreo sapte mii.
Reply With Quote