View Single Post
Vechi 04.10.2017, 23:42:23
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Atunci nu te mai băga ca musca-n lapte într-o discuție fără înțelegi contextul în care am făcut anumite afirmații.
Cum sa ma bag ca musca in lapte cand tu mi-ai adresat acele mesaje mie? Nu mai stii ce faci?
Citat:
Da, Biserica sfințește icoane de aproximativ 350 de ani.
Icoanele nu au inceput sa fie sfintite de la Sinodul VII, pentru ca atunci a fost vorba de acest lucru. Posibil ca acest lucru sa se fi practicat dinainte, doar ca Molitfelnicul Sfantului Petru Movila a fost cel mai cunoscut in epoca si cel mai bogat, a fost luat ca reper. Asa cum s-a mentionat ca doar in 1730 ar fi aparut in Molitfelnicul grecesc, dar autorul a spus ca existau rugaciunile, dar n-au fost incluse in molitfelnicele de pana atunci. Oricum , conteaza ca Biserica sfinteste icoanele.
Citat:
Nu am spus că nu sunt de acord, am adus argumente la afirmațiile grauite făcute de de tine și Flying la adresa părintelui Pruteanu când am adus în discuție acel articol.
Mie asa mi s-a parut, ca ai spus ca nu trebuie sa se sfinteasca icoanele, ca a fost o inovatie, ca ar trebui eliminata aceasta inovatie.
Citat:
Nu am studiat acest aspect.
Dar aici e toata intelegerea sfintirii icoanelor, nu ar mai fi fost nevoie sa discutam degeaba.
Citat:
Deci, să înțeleg că o icoană (canonică) nesfințită de preot prin stropiea cu agheasmă în urma unei slujbe, nu este icoană?
Iar eu te-am mai intrebat odata, credinciosul stabileste ce e icoana si ce nu e, dupa intelegerea lui? Sfintele moaste sunt sfinte moaste inaintea sfintirii raclei? Da. Cu toate acestea se sfintesc.
Citat:
Aha, păi eu ți-am pus în față poziția părintelui Pruteanu, să înțeleg că nu mai e ecumenist cu idei protestante? Dacă numai eu intru în această categorie nu este nicio problemă. :))
Sustien multe alte lucruri gresite. In plus, aici sustine acele lucruri doar pentru ca ar fi intr-o pozitie dificila, sustinand ceva impotriva Bisericii. Dar nu pare convins ca asa e.
Citat:
Nu ți-am spus că e o cale greșită, ci că această practică nu are rădăcini în Tradiția Bisericii și că sunt preoți și locuri unde nu se practică sfințirea icoanelor. În schimb tu ai caterisi toți preoții care nu sfinșesc icoane.
Iar eu ti-am spus ca e o eroare, nici alte multe practici nu s-au facut la inceput sau in acelasi fel. Nu exista reintorcere in trecut in privinta acasta. Biserica este perfecta in orice timp, nu a fost in trecut si acum e mai putin.
Nu as putea sa caterisesc pe nimeni, dar parintele Pruteanu tocmai de aceea spune ca e de acord cu ce spune Biserica. Pentru ca daca cineva se impotriveste inseaman neascultare si opozitie fata de Biserica, nici nu s-ar pune problema necaterisirii.
P.S. Nu mai pot raspunde acum mesajelor din urma, oricum am pierdut azi prea mult timp, degeaba.
Reply With Quote