Subiect: ECUMENISMUL
View Single Post
Vechi 10.10.2017, 21:33:17
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Catalin, subiectul era altul. Dar daca vrei tu, putem discuta si asemanari/ deosebiri între ortodocsi si penticostali. Dar, pentru aceasta ar fi nevoie sa fi frunzarit si tu o macar o carte de dogmatica penticostala.
Altfel vei prezenta doar ce a zis X despre ce crede Y ca ar invata penticostalii. Si nu-i corect.
Tocmai de aceea am dat ce spune cineva care stie si a discutat cu penticostali, altfel ai fi spus ca doar eu spun ceea ce spun.
Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
De abia dupa ce le studiezi pe toate vei putea afirma "vorbirea in limbi din Sfanta Scriptura se facea in limbile popoarelor de atunci"
Insa, daca vei cerceta, iti vei da seama ca nu vei mai putea face afirmatia.
Pentru ca, printre altele, vei da si peste urmatorul verset:
1 Corinteni 14:2
Pentru că cel ce vorbește într-o limbă străină nu vorbește oamenilor, ci lui Dumnezeu; și nimeni nu-l înțelege, fiindcă el, în duh, grăiește taine.
Toate acestea sunt analizate in link-urile date de mine, de aceea le-am dat.
De exemplu 1 Corinteni 14:2
Citez: "INVATACELUL: Da, dar unii afirma ca ei nu au nevoie sa inteleaga oamenii care vorbesc "in limbi", pentru ca cine vorbeste in limba "insuflata" nu vorbeste oamenilor, ci lui Dumnezeu; si nimeni nu-l intelege "fiindca el, in duh, graieste taine" (I Cor., 14, 2).

PREOTUL: Dar cum se face, atunci, ca la Cincizecime, cand S-a pogorat Duhul Sfant si apostolii au inceput a vorbi "in limbi", fiecare din cei adunati acolo la praznicul Cincizecimii, din diferite tari, ii auzea si ii intelegea pe ei "vorbind in limba sa" (Fapte, 2, 6)?
INVATACELUL: Dar nu intelegeau toti cele ce vorbeau apostolii prin insuflarea Duhului Sfant, fiindca unii ii luau pe ei in ras, socotindu-i ca sunt beti (Fapte, 2, 13).

PREOTUL: Am aratat in cele de mai sus, pe larg, ca numai cei localnici din Ierusalim si din Palestina, care nu stiau alta limba decat pe cea aramaica - ce se vorbea pe atunci in Galileea - numai aceia, neintelegand "limbile noi" (Marcu, 16, 17) in care vorbeau apostolii, aveau impresia ca vorbirea lor este o bolborosire si ca sunt "beti". Iar cei straini, care venisera la praznicul Cincizecimii din mai mult de 15 tari, ii auzeau vorbind in limbile lor "faptele minunate ale lui Dumnezeu!" (Fapte, 2, 11). Daca unii vorbesc in limbi si nimeni nu-i intelege, cum zidesc ei Biserica si cum o folosesc?"
Apostolul Pavel spune: "Deci, daca s-ar aduna Biserica toata laolalta si toti ar vorbi in limbi, si ar intra in launtru cineva dintre cei nestiutori, din cei necredinciosi, nu va zice oare ca sunteti nebuni?" (I Cor., 14, 23). "Intelegeti, deci, ca prin vorbirea voastra neinteleasa si bolborosita, sunteti ca niste oameni care vorbiti in vant" (I Cor., 14, 9)."
Reply With Quote