View Single Post
Vechi 19.03.2008, 12:20:37
Va_iubesc Va_iubesc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de pui
Am si eu o nelamurire atunci cand trebuie sa ne impartasim de ce nu avem voie sa mancam cv?:)
Iti spun ce-am inteles eu, dar sa speram ca o sa mai vina si parerea altora mai cunoscatori. In biserica primara, adica biserica din primele secole, impartasirea se facea ca o cina de tipul celei la care a participat Mantuitorul cand a zis "Luati, mancati, Acesta este Trupul meu Care Se da spre iertarea pacatelor" si apoi luand potirul a zis "Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi care pt voi si pt multi Se varsa spre iertarea pacatelor". Deci apostolii ii impartaseau pe oameni dupa ce se facea agapa (masa), ca moment final al ei. Problema e ca unii mancau peste masura si isi imbuibau pantecele, altii beau prea mult si se imbatau si apoi se apropiau asa de Sf. Impartasanie, fara sa mai constientizeze valoarea Ei.

Deci s-a decis ca oamenii sa se pregateasca pt Sf. Impartasanie si Ea sa se dea numai celor care se apropie cu frica, cu cutremur, cu constientizare a Ceea ce Ea reprezinta. Apoi daca suntem invitati de Hristos la Cina, ne pregatim sa fim curati si sa-L primim intr-un trup si un suflet in asteptarea Sa, in infranare, in spovedanie curata, in rugaciune, in postire, etc. Si deci fara a ne apuca sa mancam/bem inainte de a ne impartasi cu El.

E drept ca in ultimul secol catolicii s-au plans ca e greu sa posteasca si au redus postirea la o ora inainte de slujba. Dar sunt si catolici practicanti, traditionalistii care tin dupa tipicul ortodox. Ortodocsii tin fie de seara nu mai mananca nimic, fie sunt unii care o zi inainte nu mananca nimic. Fiecare cu puterea si vointa sa. Totusi aspectul cel mai important e curatia inimii. Iar daca ai rugaciunea, nu prea mai simti nevoia de multa mancare, adica postul devine un mod normal de a trai.

Elena
Reply With Quote