Subiect: ECUMENISMUL
View Single Post
Vechi 24.10.2017, 18:01:55
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Eu cred ca doctrina harului necreat nu este invatatura vreunui apostol ci al lui Grigorie Palama. Si tot asa am citit si in scrierile ortodoxe. Nu am cunostinta sa mai existe vreun ortodox care sa afirme ca doctrina harului necreat apartine apostolilor Iacov, Petru sau Ioan.
Tocmai am scris ca e din Sfanta Scriptura, de la Iisus. Ev. Sf. Matei, cap 17: "Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina." Harul necreat este acea lumina. Daca citesti vietile sfintilor vei vedea ca pana la Sf. Grigorie Palama multi sfinti luminau la fel. De asemenea, toti sfintii erau pictati in icoane cu acea aureola deasupra capului. Este Lumina care lumineaza si Raiul, ca nu e intuneric acolo.
Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Toata invatatura protestanta este exact aceeasi cu cea revelata, nici macar o iota n-a fost schimbata sau "clarificata". Ea nu doar ca are radacini in Sfanta Scriptura ci e chiar Sfanta Scriptura, singura norma de credinta si traire.
Invatatura protestanta este Biblia insasi, asa cum este ea.
In Protestantism nu exista alte sute de mii de pagini de invataturi, norme si "clarificari" egale in autoritate cu Biblia.
De aceea Protestantii au la loc de cinste Sola Scriptura.
Alaturi, desigur, de Sola Gratia, Sola Fide, Solus Christus si Soli Deo Gloria.
Inseamna ca ajungem la ceea ce-ti scriam la inceput, tu sustii ca invatatura ortodoxa e eronata si cea protestanta e cea adevarata. Adica ce s-au chinuit unii protestanti de-a lungul timpului sa arate, ca Biserica a fost in eroare dupa perioada apostolica (sau primele trei secole) si abia protestantii au reinviat dreapta credinta. Dar Iisus a spus ca Biserica Sa nu va putea sa fie daramata, cu atat mai mult un timp asa indelungat.

Cum sa nu existe mii de invataturi in protestantism cand sunt mii de culte, care au invataturi diferite? De fapt au luat Biblia si au intereptat fiecare cum s-au priceput. Inca de pe timpul lui Luther au aparut multe invataturi diferite, dupa cum interepta cineva Biblia. Chemati voi pastorii sa va unga cu ulei?
Reply With Quote