View Single Post
  #4540  
Vechi 19.11.2017, 22:23:22
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Patriarhul Daniel a transmis în Duminica a 26-a după Rusalii că bogăția nu este rea în sine, pentru că ea vine de la Dumnezeu, dar modul folosirii ei poate fi rău sau bun.
Bogăția și sărăcia nu sunt un scop în sine, a spus Patriarhul în 19 noiembrie, ci ele pot fi prilej de apropiere sau de îndepărtare de Dumnezeu și de semeni.
În omilia sa rostită în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală, Părintele Patriarh a atras atenția că bogatul prezentat în textul biblic citit duminică a uitat atât de Dumnezeu cât și de semeni.
El nici nu mulțumește lui Dumnezeu, nici nu miluiește pe săraci, ci se gândește doar la sine, se asigură material, dar se însingurează spiritual, nu se consultă cu nimeni, ci vorbește doar cu sine însuși, pentru că se gândește numai la sine însuși, a spus Preafericirea Sa.
Pilda aceasta a bogatului căruia i-a rodit țarina nu face referire la o anumită persoană, ci bogatul din Evanghelie care este lacom, nemilostiv și nemulțumitor, a explicat Patriarhul Daniel, poate fi orice om ajuns într-o stare de robie a sufletului său, printr-un atașament exclusiv de bunurile materiale limitate și trecătoare din lumea aceasta.
În anul 2016 Biserica Ortodoxă Română a cheltuit în scop filantropic 95.841.602 lei
Omul bogat se iluzionează ușor și ajunge de multe ori la concluzia că fericirea constă numai în acumularea de averi materiale. Parabola rostită de Mântuitorul și consemnată în Evanghelia lui Luca consideră această atitudine ca fiind o nebunie.
Alternativa biblică la strângerea de valori materiale este îmbogățirea spirituală în Dumnezeu, a adăugat Patriarhul României, ce constă în îmbogățirea sufletului cu daruri spirituale, dar și cultivate ca virtuți ale sufletului, precum credința, iubirea, smerenia, răbdarea, speranța, dărnicia sau milostenia.
Aceste bogății sau comori spirituale se adună în sufletul nemuritor al omului, iar moartea fizică a trupului nu le poate risipi. Ele sunt lumina sufletelor sfinților, a semnalat Părintele Patriarh.
Îmbogățirea în Dumnezeu vine când Îi suntem mulțumitori pentru darurile primite, deoarece, a explicat Patriarhul, prin rugăciune, iubirea lui Dumnezeu devine bogăția sufletului nostru.
Cu toate acestea, ne îmbogățim și mai mult în Dumnezeu când din darurile primite de la El, ca semne ale iubirii Sale, dăruim și altora prin milostenie, a adăugat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Referitor la valoarea învățăturilor din textul duminical citit astăzi, Patriarhul României a spus că Biserica îi îndeamnă permanent pe credincioșii săi să unească postul cu rugăciunea și milostenia. Aceasta din urmă poate fi materială sau spirituală.
Milostenia poate fi materială (hrană, îmbrăcăminte, adăpost) sau spirituală, când oferim cuiva în dar un cuvânt bun, o vizită unui bolnav, o încurajare unui om deznădăjduit, o mângâiere unui om întristat, un sfat înțelept unui om dezorientat, a explicat Preafericirea Sa.
Biserica a rânduit ca Duminica a 26-a după Rusalii să fie prima din Postul Nașterii Domnului
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote