Citat:
În prealabil postat de simpllu
Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată; Fiul cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut. (Ioan 1, 10)
|
Exact ce spuneam in mesajul precedent, tu nu ai inteles pana acum despre ce vorbim. In atatea mesaje pe tema asta numai despre acest pasaj am scris, chiar si in mesajul anterior am dat explicatia. Chiar si in hotararea Sinodului din 1666 este explicatia. Invatatura aceasta sta la baza invataturii ortodoxe cu privire la energiile necreate prin care Dumnezeu lucreaza in creatie. Repet acum explicatia, nimeni nu L-a vazut pe Dumnezeu in Fiinta Sa si nu-L poate cunoaste. De aceea si spunem ca se primeste harul Duhului Sfant si nu chiar Duhul Sfant. In schimb protestantii nu inteleg acesta diferenta, intre Fiinta Sa si felul in care se manifesta in lume. Asadar, nimeni nu-L poate vedea pe Dumnezeu in Fiinta Sa, dar L-au putut vedea in felul in care S-a aratat oamenilor. L-a vazut Avraam; Iacov s-a luptat cu El si chiar spune ca L-a vazut pe Dumnezeu si a scapat cu viata; L-a vazut si Moise si cere sa vada si slava Lui; sub forma rugului aprins si a norului. De asemenea, S-a aratat Proorocilor, Isaia, Daniel, Miheia.
Protestantii nu au aceasta intelegere, asa ca au cautat diverse explicatii pentru acele pasaje, cea mai raspandita este ca acolo e vorba de Dumnezeu Fiul. Dar si Dumnezeu Fiul e tot Dumnezeu si nu poate fi vazut in Fiinta Sa, iar inainte de Noul Testament nu era intrupat. La Sinodul din 1666 a fost o neintelegere, probabil nu s-a stiut ca Dumnezeu Tatal e zugravit ca in viziunea Prorocului, nici nu se mentioneaza acest lucru. Pentru ca se acrediteaza aratarea lui Dumnezeu Tatal lui Avraam, mentionandu-se ca numeni nu L-a vazut doar in Fiinta Sa. Dar unii scriitori din zilele noastre, neintelegand nici ce spune Sinodul din 1666 au incercat sa gaseasca diverse explicatii, ajungand si la ce sustin protestantii.
Citat:
În prealabil postat de simpllu
P.S. Sfințirea icoanelor are legătură cu iconoclasmul cum are legătură ideea "împărtășirii" pruncului din pântecele mamei când mama se împărtășește. Altă grozăvie care îți aparține...și multe altele.
|
Nu la asta m-am referit, ci la ceea ce a spus GMihai si tu l-ai aprobat. Din ceea ce scrii imi dau seama ca nici acum nu ai inteles de ce acolo era vorba de ceea ce spuneau iconoclastii si care e invatatura ortodoxa.