View Single Post
Vechi 15.12.2017, 23:31:04
Ali Baba Ali Baba is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.10.2017
Implicit

Citat:
În prealabil postat de suslik Vezi mesajul
Cataline, ai mare dreptate. Eu, de alta parte, am observat pe unele parti din blogosfera ortodoxa ceva ciudat: o emergenta de erezii subordinationiste sau adoptioniste inversate, adica cumva vor sa Il faca pe Tatal un fel de Deus otiosus, cu Fiul ca Autor unic al Lumii si Mintuirii. Dupa ei, doar Fiul a facut toate: si Creatia, si scoaterea lui Noe si Legea Noahica, si iudaismul pretalmudic cu Legea lui Moise, si a vorbit cu Moise si cu batrinii poporului alesi de Moise si Aaron, si a pedepsit statul israelian post-Shlomo pentru idolatrie, si i-a aduspe fiii lui Israel inapoi din Exil, etc.,etc. E absurd, pentru ca evenimentele cuprinse intre Intrupare si Inaltare au avut loc nu la momente multiple sau permanent, ci la niste momente precise din istorie. Dupa acei unii, Tatal doar ca Il naste pe Fiul si purcede pe Duhul inaninte de timp, tot timpul si in afara timpului, acolo, in dimensiunea Empireului divin. Alt rol nu are, dupa acesta noua si subtila erezie. Ori, scrie foarte clar in Pentateuch ca batrinii evreilor I-au vazut picioarele Tatalui, asezate pe acel ceva care aminteste pietrele pretioase descrise in Apocalipsa. Daca Fiul nu a luat trup atunci, este evident ca au vazut o infatisare, un aspect, o transmogrificare a Tatalui. Oricum, ca evrei strict monoteisti, normal ca nu aveau cum sa creada si sa stabileasca ca fapt teologic ca Ha-Maschiach avea trup, biologic saau transmogrificat, sau ca avea o imagine INAINTE de a fi necesara Intruparea.
Eu inteleg nevoia politic-ideologica a Bisericii de a isi pune Intemeietorul divino-uman, in mod mai mult sau mai putin artificial/fortat, in toate evenimentele importante, fie ele mundane sau mintuitoare, ale istoriei umane, dar...nici chiar asa!
cand au hotarat ce anume sa faca parte din Biblie au fost foarte aproape sa nu includa VT

discutia de mai sus ma depaseste, dar mentionez ca rusii ajunsesera la un moment dat sa aiba vreo 2000 de fprme de ortodoxie.
Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credință, ca să se alipească de duhuri înșelătoare și de învățăturile dracilor, abătuți de fățărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnați cu fierul roșu în însuși cugetul lor. Ei opresc căsătoria și întrebuințarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulțumiri de către cei ce cred și cunosc adevărul.
Reply With Quote