View Single Post
  #807  
Vechi 02.01.2018, 17:22:31
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Nu ai raspuns niciodata pentru ca e prima oara in viata ta cand ai realizat ca vorbirea in alte limbi este un dar al Duhului Sfant care poate fi folosit in rugaciunea personala a credinciosului.
Si esti primul ortodox, din cate cunosc eu, care a exprimat in scris acest adevar.

Nu ai raspuns la intrebarea mea nici in aceasta postare.
Daca ai curaj in continuare poti gandi, poti citi in 1 Corinteni 14 si poti raspunde : "de ce crede apostolul Pavel ca un crestin ar trebui sa se roage si in limbi, nu doar in limba lui materna? La ce foloseste rugaciunea in limbi?"

Daca iti este teama sa mergi mai departe in cercetarea invataturilor Apostolului Pavel, te inteleg si nici macar nu trebuie sa te scuzi.
Pentru tine pare ceva vital ca cel ce avea harisma vorbirii in limbi s-ar fi putut si ruga, insa eu nu vad de ce e atata de important pentru tine (si, probabil, pentru penticostali). Probabil aceasta putea sa faca si operatii aritmetice in alta limba, ce-o fi asa extraordinar. Oricine se poate ruga intr-o limba straina daca spune sau citeste rugaciuni in acea limba, chiar fara sa o inteleaga. Dar ne legam de amanunte, important e ca in acel capitol scrie ca limbile in care se vorbea erau limbile altor popoare, nu limbi care nu sunt limbi.

In al doilea rand, acolo scrie invers decat ce ai spus tu, Sfantul Apostol nu spune ca un crestin ar trebui sa se roage si intr-o limba straina, scrie ca nu e benefic sa faca asta, decat daca si intelege ce spune. Si, daca e sa analizam textul si sa luam fiecare posibila exlicatie, e posibil ca acolo sa faca o comparatie cu rugaciunea intr-o limba necunoscuta. Pentru ca acele pasaje sunt legate de pasajul anterior, unde spune ca cel ce graieste intr-o limba straina sa se roaga ca sa poate sa si inteleaga ce spune. Apoi urmeaza comparatia cu rugaciunea intr-o limba straina, care e la fel, nu atat de roditoare, pentru ca mintea nu intelege ce inseamna acele cuvinte dintr-o limba straina.

Si, in al treilea rand, dar si cel mai important, ce legatura are harisma vorbirii in limbi din primii ani cu ce fac penticostalii? Iti scriu ceva foarte interesant in continuare. Am spus ca harisma era o minune, atat pentru cel ce o avea cat si pentru ceilalti. Dar la penticostali ce minune poate fi pentru cei necredinciosi? Orice om de pe pamant poate sa faca ce fac penticostalii, adica sa vorbeasca in niste sunete sau cuvinte necunoscute, fara sa i se intample nicio minune. Cu adevarat o minune era ca cineva care nu stia alta limba sa vorbeasca in chineza sau hindusa, sau germana. Asta e cu adevarat o minune, dar sa scoata niste sunete nu e nicio minune, un necredincios poate doar sa se amuze ca penticostalii spun ca e o minune ceea ce poate face si el oricand.

P.S. Sper ca ai inteles ca eu nu am nicio indoiala despre adevarul din Biserica si nici despre ce sunt acele amnifestari de la penticostali. Noi vorbim cu tine ca sa aratam adevarul si, desi putin probabil, ca sa il vezi si tu si sa vii in Biserica, sa te lepezi de posedarile acelea.