View Single Post
Vechi 18.01.2018, 20:15:11
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ali Baba Vezi mesajul
pentru a raspunde la intrebarea asta trebuie sa ne gandim la ce asteapta divinitatea de la noi, de ce am fost creati, pentru crestini raspunsul ar fi si mai greu, Hristos este doar iubire.

deci, ce nu crede catalin si ce spune PT, alti colegi sau ce am inteles eu din spusele lui pavel. eu cred ca omul atinge o stare de catarsis atunci cand are parte de miracolul intalnirii cu divinitatea si atunci se intampla ceea ce este subiectul acestui topic, vorbirea in limbi. este vorba despre ceva personal, chiar irepetabil in forma aceea, nu este vorba despre o "limba" precum chineza, persana, malgasa sau maghiara, este o comuniune intre omul care are parte de miracol si divin.

spre deosebire de PT eu cred ca pavel s-a folosit de el insusi ca de o autoritate cand spune ca nimeni nu vorbeste in limbi mai mult decat el, asa ca sa faca cum le spune, nu altfel.

ergo, eu nu cred ca este necesar, nu vad de ce o asemenea putere ca a lui dumnezeu ar cere sau ar da asa ceva oamenilor. cei foarte putini care au parte de miracol? sper ca exista cu adevarat astfel de oameni binecuvantati.
Vorbim de harisma vorbirii in limbi de la inceput, nu are nicio legatura cu ce fac penticostalii. Cum spunea si un penticostal, multi se prefac ca vorbesc in limbi. La ceilalti e o actiune a ingerilor cazuti, nu un dar de la Dumnezeu. Toate cultele spun asta, inclusiv ceialalti neoprotestanti. Acolo e o posesiune demonica temporara, ceea ce e infricosator. Vorbirea in limbi era o limba a unui popor, nu altceva, asa cum scrie in Sfanta Scriptura. Aceasta a disparut, cel mai probabil, dupa epoca apostolica, a existat doar in primii ani. Primirea harului prin Botez si Sfintele Taine (Mirungere si Impartasire) ii da crestinului aceleasi trairi, doar ca nu mai vorbesc in limbi. Pentru cei din afara bisericii nu exista har, deci nu cunosc aceste trairi. Odata cu pietismul au inceput sa apara manifestari din acestea care erau date de ingerii cazuti (cadeau si intrau in trasna, vorbitul in limbi, tremuratul, etc.). Crestinii induhovniciti au parte de minuni mult mai mari, am dat link-ul cu luminarea harului.