Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a slujit duminică în cel mai vechi așezământ monahal din Dobrogea. La Mănăstirea Cocoș, numeroși credincioși s-au rugat împreună cu ierarhul, cu obștea monahală și cu clerici de la parohiile învecinate.
În pofida vremii nefavorabile, la slujbă au participat și credincioși veniți din alte zone ale țării pentru a aduce cinstire moaștelor Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip, care se află la mănăstire încă de la descoperirea lor la Niculițel în anul 1971.
În cadrul Sfintei Liturghii, au fost pomeniți ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș.
Totodată au fost rostite rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revăsate asupra obștii mănăstirii, slujitorilor, închinătorilor și binefăcătorilor sfântului locaș care a împlinit peste 180 de ani de existență.
În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a vorbit despre întemeierea mănăstirii și rolul acesteia în decursul istoriei pentru „păstrarea aprinsă a flăcării românismului în spațiul dintre Dunăre și Mare în vremurile mult mai vitrege”.
Mănăstirea Cocoș este cea mai veche dintre mănăstirile dobrogene, înființată în anul 1833. Ea a reprezentat în perioada dominației otomane asupra Dobrogei flacăra spiritualității și culturii românești din acest spațiu.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|