View Single Post
Vechi 02.02.2018, 00:31:36
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Bineînțeles, nici ortodocșii credincioși nu sunt scutiți în viața familială, conjugală, de ispitele, încercările și furtunile care pândesc orice familie obișnuită. Se poate spune că aproape orice familie trece în viață prin aceleași greșeli, într-o măsură mai mare sau mai mică. Unii depășesc cu succes aceste dificultăți, se călesc în ele, dobândind o și mai mare dragoste reciprocă; alții, din păcate, se frâng.
O familie ortodoxă are însă arme puternice: credința în Dumnezeu, rugăciunea unuia pentru celălalt și, bineînțeles, harul și binecuvântarea primite prin Taina Cununiei. Soții nu mai sunt singuri: cu ei este Dumnezeu!
De regulă, oamenii aflați departe de credință consideră cununia pur și simplu un ritual frumos. Se cunună toți: starurile de cinema, reprezentanții show-business-ului. Totul este foarte frumos: lumânările, icoanele, preotul și limuzina albă lângă biserică. În vremurile noastre de superstiții și ocultism a apărut încă un mod de a înțelege Taina Cununiei: ca pe o lucrare magică ce-i leagă pe soți pentru vecie, independent de felul cum se vor comporta. Majoritatea oamenilor chiar așa și înțeleg toate Tainele și ritualurile bisericești: „Popa o să facă ceva, o să stropească, o să șoptească, și totul o să-mi meargă bine”, iar ei înșiși nu vor să depună nici un efort.
De ce sunt greșite concepțiile acestea? Pentru că fără eforturile și rugăciunea noastră nici o Taină nu o să ne aducă vreun folos. Și nu numai Tainele, ci nici o rugăciune bisericească - de exemplu, sfințirea mașinii. Când sfințesc un automobil obisnuiesc să întreb: „De ce lipiți iconițe în mașină pe panoul de bord?” De regulă mi se răspunde: „Păi, ca să apere mașina ș.a.m.d.” Răspuns greșit! Icoanele se află în mașină ca îndată ce ne-am așezat la volan să ne amintim: „Am uitat să facem rugăciune înainte de a pleca la drum!” Dacă omul își va aminti asta, Domnul îl va ajuta. Dumnezeu nu ne mântuiește fără noi.
(Pr. Pavel Gumerov)